Svet

Klijenti Kredi Suis u prvom kvartalu povukli 62,5 milijarde evra iz te banke

SrbijaRealno/Cirih/24.04.23. – Klijenti švajcarske banke Kredi Suis su u prvom kvartalu ove godine, od januara do marta 2023. godine, povukli 62,5 milijarde evra iz te banke.

Kredi Suis je danas saopštila da je odliv novca iz banke u aprilu nešto manji, ali da se trend povlačenja novca nastavio, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Odeljenje za upravljanje imovinom ove banke je na kraju marta raspolagalo sredstvima u iznosu od 513,4 milijarde evra, što je skoro 29 odsto manje nego u istom periodu protekle godine, dodaje se u saopštenju. Nezavisni bankarska analitičarka Frenses Kopola rekla je da su klijenti povlačili milijarde evra sa računa Kredi Suis i u četvrtom kvartalu 2022. godine.

“Na to je došlo i povlačenje novca iz Kredi Suis u prvom kvartalu 2023. godine. Banke ne mogu da prežive odliv te količine novca, zaista ne mogu, bez obzira na to koliko su velike”, dodala je Kopola. Ona smatra da ovo nije kraj turbulencija u svetu bankarstva, ali nije sigurna da li će to uticati na velike banke kao što je Kredi Suis. Švajcarski bankarski gigant UBS se u drugoj polovini marta složio sa preuzimanjem ugrožene Kredi Suis, tako da je ovo najverovatnije poslednji finansijski izveštaj Kredi Suis. UBS je za preuzimanje Kredi Suis dobio garancije švajcarske vlade u iznosu od 204,4 milijarde evra.

Back to top button