DruštvoIzdvojene vesti

Kлиматолог Ђурђевић за РТС: У среду ујутру закомпликоваће се ствари

СрбијаРеално/БЕОГРАД/ 13.12 – Климатолог Владимир Ђурђевић рекао је да од четвртка или петка почиње поново да се појављује шанса за снежним падавинама. Можда ће врхунац следеће епизоде бити у суботу али не са овако пуно падавина, биће их мање, не требамо очекивати овакав сценарио у наредних пет-шест дана, указао је Ђурђевић.

Снег који је почео да пада јуче ујутру најављује долазак праве зиме. Иако је до званичног почетка зиме остало недељу и по дана, велики снег је пао и у градовима. Снега има на Копаонику, Старој планини, Златибору….

Ђурђевић са Института за метеорологију рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а да снег још понегде провејава и ово ја крај ове епизоде и у току дана можемо да очекујемо смиривање ситуације – мало мање ће бити падавина у нарендих данима.

„Ово што смо видели, видели смо, јуче је био врхунац, тако да се сада спремимо да одговоримо на ово што нам се десило“, рекао је Ђурђевић.

Снег је скоро свуда ослабио, тренутно пада у северозападним деловима. Према његовим речима, до краја недеље вероватно ће бити суво, од четвртка или петка почиње поново да се појављује шанса за падавинама можда ће врхунац следеће епизоде бити у суботу али не овако пуно падавина, биће их мање, не требамо очекивати овакав сценарио у нарендих пет-шест дана.

„Можда блажу варијанту крајем ове радне недеље, почетком викенда“, рекао је Ђурђевић.

Снега је каже вероватно највише пало на планинама. Прикупљају се подаци где је највише пало снега за све локације, у нижим пределима пало је око 25 центиметара, на планинама 35 до 40, на Копаонику има око 70 центиметара снега сада, пало је нових 30 центиметара.

Готово 24 сата је снег падао без престанка. Ђурђевић каже да када упоредимо са претходним годинама – поново смо видели прави снег после две године у граду, јер је било врло скромно задње две године, иако смо у процесу промене климе и снег се ређе јавља, ипак су и даље могуће овакве епизоде.

„Снег није појава на коју треба да заборавимо, људи се одвикну од снега јер скоро две године нисмо имали озбиљније снежне падавине, барем у Београду“, рекао је климатолог.

Опрезност треба да буде стално, биле су одличне прогнозе за снег, имали су шансе сви да се добро припреме без обзира што смо се одвикли, подвукао је Ђурђевић.

„Између метеоролога и свих осталих који су требали да се припреме постојала је нека сметња у везама, могло је то мало боље да изгледа, али компликована је ситуација, а ко креће на пут, да воде рачуна да буде опрезнији“, саветује климатиолог.

Овај снег је незгодан јер је влажан, била је и киша пре снега, незгодна је ситуација, каже Ђурђевић.

У среду ће бити закомпликована ствар – у среду ујутру ће бити нешто ниже температуре него ових дана, у Београду ће бити минус пет степени.

„Ово сад што имамо – микс снега и воде биће залеђено, у среду треба да буде повећања пажња, треба да се рашчисте тротоари, јер људи могу да падају“, каже он.

У среду ујутру је критично, биће све залеђено али опет ће до викенда температура бити до нуле, поновио је Ђурђевић.

Према његовим речима, следећа „тура“ стиже крајем петка и суботе али уз мање падавина.

Наредних десетак дана температуре ће бити близу нуле, а после следећег викенда имаћемо и ледене дане, преко дана температура неће прелазити нулу, јутарње ће бити минус четири или минус пет степени.

„У току зиме можемо очекивати знатно ниже температуре, пуно ледених дана, сада смо направили добар увод у зиму, ушли смо у метеоролошку зиму, а у календарску нисмо. Наредне две недеље ће остати хладно, али доста је незгодно – биће неколио обрта, биће пар дана хладно, па стабилније време, али нећемо имати стабилније време у наредне две недеље“, каже он.

Тек око Нове годнне ствари ће се озбиљније стабилизовати, далеко је Нова година, оно што нас чека у наредних седам дана – биће снега на улицама, неће се отопити, каже Ђурђевић.

Топло лето – хладна зима, на то правило не треба да рачунамо, каже климатолог.

„Ова зима може потенцијално у континенталном делу Европе да буде променљива, да имамо неколико оваквих изненеђења“, закључио је Ђурђевић.

Back to top button