Društvo

Kлиматолог Владимир Ђуршевић позвао на опрез, за пар дана очекују се обилније падавине

СрбијаРеално/БЕОГРАД/05.11. – Kлиматолог Владимир Ђурђевић рекао је јутрос гостујући на ТВ Прва да се налазимо у топлом сектору циклона, па због тога велика разлика у температури између нас и Љубљане, где је знатно хладније, а да судару тих топлих и хладних фронтова имамо кишу која не престаје.

Он је рекао је да би падавине требало већ вечерас да стану и позвао на опрез јер ћемо за пар дана имати исту ситуацију. Најавио је и ниже температуре, карактеристичне за јесен. Додао је да је температура палнете у 19. веку била око 14 степени, те да је планета топлија за 1,23 степена.

“Kко видимо, у последњих пет година, температура у региону је већа за 2,5 степени, а наглих промена времена ће бити све више,” објаснио је овај стручњак.

На питање да ли ће бити обилнијих падавина, навео је да ћемо да видимо до краја дана. “Ситуација је на граници, да ли ће да дође до обилнијих поплава остаје да се види. Неће се поновити она из 2014. године. У ризику је Западна Србија, Централна Војводина где су падавине најјаче”, рекао је климатолог.

Back to top button