Društvo

Кнежевић о пацијентима са омикрон варијантом

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.12 – Александра Кнежевић са Института за микробиологију и имунологију каже да су анализе резултата узорака од прошле недеље, који су анализирани на Институту за микробиологију ради доказивања присуства омикрон соја вируса, потврдиле присуство те варијанте код наших пацијената.

Према њеним речима, ради се о пацијентима који су дошли из Боцване, који су на улазу у нашу земљу били негативни и одмах стављени под надзор, односно у изолацију, с обзиром на то да су дошли из ризичне земље.

„Након неколико дана дошло је до појаве симптома. Они су тестирани и дијагностичким тестовима је потврђена инфекција коронавирусом, а након тога су узорци стигли на наш Институт ради утврђивања варијанте које су присутне код њих“, рекла је Кнежевић за РТС.

Напоменула је да су узорци стигли у петак кад су послати на обраду, а су резултати који су анализирани данас потврдили присуство омикрон варијанте код пацијената.

„Пацијенти код којих је потврђен омикрон се и даље налазе у изолацији и они ће бити праћени и под надзором“, истакла је.

Докторка Кнежевић је додала да дијагностички тестови који се користе за потврду ковида 19 доказују и омикрон сој и да је код ових пацијената потврђено да имају инфекцију, али да би се утврдило о којој варијанти вируса се ради узорци се шаљу на Институт за микробиологију.

„На основу различитих епидемиолошких или клиничких карактеристика и посебним методама секвенцирања утврђује се о којој варијанти се ради“, казала је Кнежевић.

Back to top button