BeogradKultura

Knjiga pod nazivom “Čovek po meri šinjela” 

SrbijaRealno/BEOGRAD/07.06.23. – Aleksandar Misojčić, psihijatar i psihoterapeut, rođen je u Beogradu 1974. godine. Višegodišnje iskustvo sticao je na Institutu za mentalno zdravlje, a potom u sopstvenoj ordinaciji ,,Reč”. Sistemski je porodični psihoterapeut sa Evropskim sertifikatom za rad na teritoriji Evropske Unije. U okviru psihoterapijskog rada usko se bavi dinamikom porodičnih odnosa. Autor je knjige „Grad – psihobiografija cara Dušana“.

Knjiga pod nazivom “Čovek po meri šinjela” bavi se proučavanjem psihobiografije i koristi različite pristupe i metodologije, uključujući psihoanalizu, antropološki diskurs i narativnu psihologiju.

Dr Misojčić se fokusira na život i ličnost Živojina Mišića, a posebno ističe značaj vojske kao centralne teme koja je oblikovala Mišićevu ličnost. Autor ističe da je vojska za Mišića bila zamena za porodicu i da je vojni identitet imao veliki uticaj na njegove karakterne crte i vrednosti. Naglašava se važnost kulturološkog i antropološkog pristupa za razumevanje Mišićevog psihološkog prostora. Autor se oslanja na antropološku psihijatriju, koja prepoznaje da kulturalni elementi imaju različito značenje za različite kulture. Osim toga, autor koristi koncept narativne psihologije kako bi artikulisao životno iskustvo Živojina Mišića i dao mu smisao. Narativna psihologija se fokusira na pripovedačku prirodu ljudskog ponašanja i pomaže u stvaranju koherentnog narativa o životu pojedinca.

Svako poglavlje knjige je podeljeno na dva dela, lirski deo i psihološko-psihijatrijski deo. Autor koristi različite teorijske osnove, ali se one prelivaju jedna u drugu kako bi stvorile celovit narativ. 

Ovaj događaj koji će se održati 15. Juna u 19.30 časova u Palati umetnosti Madlena  (Bulevar kneza Aleksandra Karadjordjevića 53, ulaz iz ulice majora Jagodića) okupiće vrhunske intelektualce, umetnike i ljubitelje književnosti koji će zajedno sa autorom proći kroz dubine ljudske psihe i otisnuti se na izuzetno putovanje kroz stranice ove psihobiografske knjige.

Prisustvo ličnosti koje će dodatno obogatiti naše veče su Tanja Peternek, Tamara Aleksić, Časlav Hadži Nikolić, Dušan Babac kao i sam autor.

Back to top button