Svet

Kо је, за име бога, Путин да дели независност?

СрбијаРеално/Вашингтон/22.02.22. – Председник САД Џозеф Бајден поставио је вечерас питање, ко је руском председнику Владимиру Путину дао за право да проглашава територије на туђој земљи независним, након што је Русија признала две самопроглашене републике у региону Донбаса на истоку Украјине.

“Kо је, за име бога, Путин да има право да проглашава нове, такозване земље на територији која припада његовим суседима, Украјини”, навео је Бајден, а пренео Би-Би-Си.Он је, између осталог, рекао да САД верују да је Русија очигледан агресор у тензијама са Украјином. Бајден је осудио Путиново, како је назвао, “бизарно” проглашавање две сепаратистичке републике на истоку Украјине, додајући да је јасно да је реч о кршењу међународног закона.

Санкције Русији ступају на снагу већ сутра, а прве су на удару банка ВЕБ и Руска војна банка, као и санкције против руске елите и чланова њихових породица. Бајден је додао да ће послати још одбрамбене помоћи Украјини и разместити америчку војску на територије балтичких земаља, које су чланице НАТО.

“Ови потези (санкције) могу да буду још оштрији, и мере би онемогућиле руској влади да добија новац за Запада. Чини ми се да је Путин у данашњем говору показао да нема намеру да тражи прави дијалог о европској безбедности”, казао је Бајден.

Он је истакао да је у контакту са савезницима и председником Украјине Володимиром Зеленским.

“Уједињени смо у подршци Украјини. Уједињени смо у противљењу руској агресији. Уједињени смо у нашој одлучности да бранимо НАТО савез”, додао је амерички председник.

Back to top button