Svet

Код омикрона Инкубација од три до пет дана

СрбијаРеално/ЛОНДОН/23.12 – Светска здравствена организација је проценила да је инкубација након заразе корона вирусом између два и 14 дана, али се сматра да је период инкубације код омикрон соја знатно краћи, од три до пет дана, пренео је „Индипендент“.

„Недавне анализе Британске здравствене агенције за сигурност указују да је период између инфицирања и испољавања симптома краћи код омикрона него код делте“, рекао је британски министар здравља Саџид Џавид.

„Индипендент“ додаје да би то објаснило зашто се омикрон шири тако брзо и успешно, јер мањи инкубациони период не даје много времена зараженим да посумњају да су инфицирани вирусом.

То такође смањује шансу да ће позитиван резултат бити „ухваћен“ на време да упозори друге, дајући мање времена зараженој особи да почне са самоизолацијом и да спречи ширење омикрона.

Краћи период инкубације чини вирус „много, много, тежим за контролу“, рекла је епидемиолог Центра за здравствену сигурност при универзитету Џонс Хопкинс, Џенифер Нуцо.

Још један аспекат омикрона га чини тежим за откривање од осталих сојева, јер су лекари и пацијенти навикли да траже кашаљ, високу температуру или губитак чула мириса и укуса да би знали о чему је реч.

Међутим, код омикрона симптоми су другачији и укључују „гребање“ у грлу, бол у доњем делу леђа, цурење из носа, главобољу, бол у мишићима, малаксалост, кијавицу и ноћно презнојавање.

Актуелни показатељи из Велике Британије указују да се пацијенти опораве од омикрона просечно за пет до седам дана, иако неки симптоми, попут кашља и слабости могу дуже да трају.

Кратак дах је примећен код озбиљнијих случајева, који могу да трају и 13 дана по оздрављењу.

Back to top button