DruštvoIzdvojene vesti

Колико су маске ефикасне у спречавању заразе короном

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 18. 11 – У групи најмање рестриктивних мера, ношење маски се показало као најефикасније у спречавању оболевања, показала је студија објављена јуче у научном часопису БМЈ.

У овом истраживању научници са Монаш и Единбург универзитета анализирали су до сада објављене анализе о учинковитости појединачних мера које су примењиване од почетка пандемије, закључујући да ношење маски смањује стопу оболевања од ковида за 53 одсто.

Поред тога, ова мера такође смањује број смрти од ковида 19 као и преношење Сарс-Цов-2 вируса.

Природни експеримент у 200 држава показао је да земље, у којима је ношење маски било обавезно, имају 45,7 одсто мању смртност повезану са ковидом 19, наводи се још у истраживању.

Нешто мању ефикасност у смањењу стопе оболелих имало је физичко дистанцирање – 25 одсто.

Истраживачи су такође навели да прање руку умањује стопу оболевања за 53 одсто с тим да је овај проценат добијен на основу анализа студија у којима је учествовао мањи број испитаника, преноси “Данас”.

У погледу осталих мера које су примењиване, истраживачи су навели да су претходне студје показале да су изолација, свођење контаката на минимум, периоди затварања свих неесенцијалних делатности довели до значајног смањења броја оболели и преминулих.

Ипак, како примећују, опште затварање није одрживо и потребне су специфичније мере које не угрожавају друштвени живот и економију а штите здравље грађана.

Back to top button