Društvo

Kомуналнa милицијa, ако треба и “празни” локале

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 13.11 – Ковид пропуснице примењују се у угоститељским објектима већ више од две недеље. Од понедељка, изменама и допунама Владине уредбе, овај документ је обавезан од 20 сати, уместо од 22 сата у свим угоститељским објектима, коцкарницама и кладионицама.

Гостујући у Јутарњем програму РТС, Ранко Шекуларац, руководилац сектора унутрашње контроле Секретаријата за послове комуналне милиције рекао је да је у Београду била напорна ноћ између петка и суботе за комуналну службу.

“Са пет колега из градске инспекције и двојицом санитарних инспектора вршили смо контролу преко 800 објеката у граду, санкционисано је 11 особа, у шест објеката је уочена неправилност”, рекао је Шекуларац.

Упозорава да сваки од објеката мора да има одговорног ковид редара, који врши контролу пропусница након 20 часова.

Шекуларац наводи да ако редар затекне особу без пропуснице, дужан је да је упозори да напусти објекат и уколико то не учини – да позове комуналну милицију или санитарну инпекцију.

Наводи да у оваквој ситуацији нема компромиса: Када има лице које је потенцијално инцидентно, може да обавести надлежну станицу МУП-а, комуналну милицију, решићемо проблем на лицу места”, каже Шекуларац.

Таквих ситуација, каже, засад није било. Махом затичемо да гости већ 15 минута пре 20 часова напуштају објекте, они који имају сертификате остају, немамо проблема, каже Шекуларац.

Комунални милицајац прво поставља питање да ли постоји одговорни редар у одређеном локалу, да ли запослени имају одређене акте. Затим узоркују одређени број лица које контролишу, уколико је превелик број гостију у објекту.

Ако има лица која немају зелени сертификат, или документ који не одговара идентитету лица, дубље се улази у анализу, проверавају се лична документа, рекао је Шекуларац.

Одговорно је лице које нема сертификат, а одговорност сносе и редар и правно лице. Казна може бити 380.000 динара за правно лице, а за лице без сертификата 5.000 динара.

Говорећи о томе колико је написано казни, Шекуларац каже да су више од 33 објекта у току ове недеље санкционисана, било је и пражњења локала, а и новчаног кажњавања.

Када имамо прекомеран број људи, где је ризик од ширења вируса повећан, налагали смо правном лицу да се објекат испразни. Не пише се казна, то је заштитна мера да бисмо потенцијални ризик свели на минимум, објаснио је Шекуларац.

Сваки угоститељски објекат ван стамбене зграде, има могућност да пропише радно време, оно ће бити онолико колико објекат пропише, напомиње Шекуларац.

Објекти који су у стамбеним зградама, могу викендом да раде до 1 сат, а пуштање музике је до 12 часова.

Шекуларац каже да ефекат пропусница постоји, на терену су затицали људе од 20 до 30 година. Не може се тачно подвући црта када се говори о старосној групи.

Према његовим речима, све је више оних који се вакцинишу и који се прилагођавају актуелним мерама.

Неисправни сертификати се кажњавају, а последице ће осетити и они који праве фалсификоване пропуснице.

“Што се тиче комуналне милиције, сваки неисправан сертификат је кажњен са 5.000 динара, људи се суочавају са другом врстом кривичног дела, обавестићемо надлежно тужилаштво”, каже он.

“Апелујем на све оне који су имали идеју да се тиме баве, да тиме улазе у кривично дело, а последице нису мале”, упозорио је Шекуларац.

Шекуларац каже да није занемарен ни сегмент градског саобраћајаније и да се дневно контролише више од 100 аутобуса. Додаје да су као униформисани на терену уочљиви, па чим их виде, маске се ставе и тиме им се вежу руке за репресивно поступање.

“Није момент за надмудривање са комуналном милицојом и са самим собом, дајте да будемо достојни и носимо маске у просторима где се контакт не може избећи, а градски превоз је један да таквих објеката”, закључио је Шекуларац.

Back to top button