DruštvoIzdvojene vesti

Кон: Ђаци морају да иду на распуст пре Светог Николе

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.11. – Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон упозорава да би ђаци требало да оду на распуст пре него што наши грађани из иностранства почну да се враћају у Србију за празнике!

Кон се осврнуо и на саопштење Светске здравствене организације да ће до марта 2022. године још 700.000 људи широм Европе преминути од последица ковида.

Епидемиолог је за Курир навео да је реалан број преминулих од почетка пандемије између 10 и 20 милиона јер, објашњава, накнадне анализе увек покажу да је већи број преминулих. “Зима је период кад су респираторне инфекције најчешће и пренос најлакши могућ због боравка у затвореном. Прошле године се показало да је тако. Вирус живи у организму човека. Зависи од нашег понашања. Окупљамо се у просторијима где се греје и у колективима се слабије проветрава”, рекао је Кон.
Додаје да сама помисао да може доћи до судара вируса грипа и вируса корона звучи застрашујуће.

“Не може се спречити природни процес. Судар вируса група и корона вируса зависи од њихових потенцијала. Прошле године вирус грипа нисмо ни открили. Вероватно је и сада присутан и код нас, али није нађен истраживањима. Сама помисао да паралелно буду две епидемије је веома непријатна јер се те две болести тешко разликују”, рекао је Кон који упозорава да пад бројки не значи да је трећем таласу крај.

Према његовим речима могуће су прогнозе само две седмице унапред, а после се не може знати да ли ће вирус да се мења и како ће се људи понашати без обзира на то како ћемо регулисати мере. “Од тога директно зависи како ће се даље кретати ситуација. Не можете посматрати Србију изоловану у односу на Европу. Свуда иде пораст. Ми сада имамо полако спуштање, али нама је пуних седам недеља био просек 6.000 дневно док је свуда било мирно. Мере служе само да успоре тај ток. Вирус ће стићи све које неије стигао у том тренутку. То се све ради због здравственог система”, рекао је епидемиолог и наглашава да је одмах након распуста приметан пораст броја новозаражених.

“Очекујемо пад у току недеље, а следеће недеље је могуће да дође до заравњења криве због повратка у школе. Одмах након распуста се види поступан пораст. За само недељу дана дошло до пораста броја новозаражених пет пута. Скоро милион особа је везано за школу. Кад све повежете пола Србије је повезано са одласком у школе”, рекао је Кон.

Епидемиолог је нагласио да се о ранијем одласку на распуст увелико разговара.

“Морамо унапред причати. Министарство просвете треба да се организује. Ми из медицинског дела Кризнг штаба мислимо да је корисно да распуст почне раније. Јесмо причали о датумима, али није у реду да се излази са тим. Наши грађани због католичког Божића већ око Светог Николе долазе из земаља где пуца делта сој. Реално је да деца не иду у школу у периоду кад долазе људи који доносе вирус. Министарство просвете се изјаснило да ће се ускладити. Мислим да је све започето на време. Нема баш много времена”, указао је и додао да седница Кризног штаба још није заказана.

Додаје да је приметна измена понашања грађана у погледу поштовања епидемиолошких мера.

“Важно је да се признају вакцине примљене у страним земљама јер постоје проблеми. Што се карантина тиче мислим да су људи довољно свесни. То и даље стоји. Због непоштовања мера су сви фрустрирани. Имамо измену у понашању грађана која је приметна и кроз бројке. Довољно смо молили и кумили да се сви вакцинишу”, оценио је Кон и додао да је оптимиста за следећу годину.

Back to top button