DruštvoIzdvojene vesti

Кон: Омикрон у Србији крајем месеца, а обухватиће читав свет

СрбијаРеално/БЕОГРАД/10.12 – Епидемиолог и члан кризног штаба Предраг Кон истакао је да се у Србији ситуација поводом корона вируса побољшава, и да се смањује број заражених, као и број пацијената који су на интензивној нези, али да ситуација и даље није потпуно повољна, јер, како каже, и даље имамо висок број преминулих.

Кон каже да се тренутно не види се шта би пореметило пад бројки у наредне две недеље, додајући да је пред нама засигурно и даље наставак пада броја оболелих, што је оптимистично, када би се упоредили са појединим земљама света.
„Питање је само око Омикрона, јер је потребно време да се он открије. Он је регистрован у 60 земаља света, што показује један завидан потенцијал, што значи да ће временом завладати читавим светом“, прича Кон.

Како је додао, поједине земље превентивно уводе нове мере, како би се спречио нагли пораст оболевања.

„Ми имамо добру ситуацију, у школама нисмо имали скок, и не види се ништа све до неког озбиљнијег доласка људи из подручја где је то присутно“, рекао је Кон.

Објаснио је да ће, када омикрон стигне у Србију, то ће вероватно бити крајем децембра.

Говорећи о четвртој дози, Кон наводи да се поставља питање да ли је та вакцина за старије, и оне угрожене, или за све грађане, али то ће, како је истакао, показати студије.

„Трећа доза је значајна, поготово када је у питању Омикрон сој. Она појачава раст антитела, штити ћелијски имунитет“, објаснио је Кон.

Говорећи о ефикасности вакцина, Кон додаје да код кинеске вакцине, трећа доза доводи до наглог скока антитела, али да је свака вакцина значајна и подједнако важна.

„Очекујем да ћемо, уколико дође до вакцинације четвртом дозом, засигурно имати довољно цепива за грађане“, рекао је Кон.

Кон је додао да је главни вид излаза из ове ситуације вакцинација.

„То је нешто што треба запамтити. Јер ћемо ми урадити све, само да се не вакцинишемо, што је страшно“, прича Кон.

Кон је навео да је, изјава Била Гејтса, који је најавио крај пандемије за наредну годину, доста оптимистична, додајући да се слаже са њим, али да не може са сигурношћу да тврди да ће се пандемија окончати управо тада.

Кон је прокоментарисао и проблем невакцинације, за шта је навео страх грађана од игле, додајући да су пацијенти спремни да попију и неколико лекова, само да не приме цепиво.

Back to top button