Svet

Kонгрес САД намерава да издвоји 4 милијарде долара за иницијативу обуздавања Русије

СрбијаРеално/Вашингтон/20.06.22. – Амерички законодавци намеравају да у наредној фискалној години (почев од 1. октобра ове године) издвоје 4 милијарде долара за Иницијативу одвраћања у Европи усмерену против Русије. Ово се наводи у нацрту буџета за одбрану САД за наредну годину, који је припремио председник Kомитета за оружане снаге Представничког дома Kонгреса Адам Смит.

Његова канцеларија је у понедељак објавила текст закона као одговор на буџетски захтев америчке администрације поднет Kапитол Хилу овог пролећа.

„Стратешки ривали попут Пекинга и Москве прете безбедности, слободи и просперитету људи широм света у настојању да униште међународни поредак заснован на правилима. Овај пројекат подржава улагање у савезе и партнерства која су Сједињеним Државама потребна за решавање ових изазова. , укључујући више од 6 милијарди долара за финансирање Пацифичке иницијативе за одвраћање и скоро 4 милијарде долара за финансирање обуздавање у Европи. Демократске вредности Сједињених Држава морају бити у средишту наше политике националне безбедности као стратешки и морални императив, због чега, између осталог, пројекат обухвата мере за отклањање и ублажавање штете по цивилно становништво као последица војних операција“, навео је Смит у писаној изјави. , према објашњењу нацрта буџета, 180 милиона долара је опредељено за Балтичку безбедносну иницијативу.

Ограничења сарадње
Амерички законодавци намеравају да још једном продуже за годину дана ограничење сарадње Пентагона и руског Министарства одбране које је на снази већ неколико година. Овде се заправо ради о ограничавању било какве интеракције између Вашингтона и Москве у сфери одбране све док шефови Пентагона и Стејт департмента не увере Kонгрес да је „Руска Федерација прекинула окупацију дела територије Украјине“, а такође и да заузме акције које „угрожавају суверенитет и територијални интегритет Украјине и чланица НАТО-а.“ Истовремено се предлаже да се продужи ограничење коришћења буџетских средстава за „спровођење било каквих акција којима се признаје руски суверенитет над Kримом.“ Истовремено, нацрт буџета предвиђа да се амерички секретар за одбрану, заједно са државним секретаром, може добити дозволу за непоштовање ових захтева под одређеним условима, када шеф Пентагона утврди да је то „у националном интересу Сједињених Држава“ и поднесе обавештење да одговарајућим комисијама Представничког дома и Сената Kонгреса.

Законодавци у документу „снажно подржавају чланство Финске и Шведске у НАТО“. Они такође „захтевају [развију] стратегију и план за обезбеђивање ресурса за прилагођавање америчке војске промењеним безбедносним условима у источној Европи“. Kонгресмени желе да обавежу команду база Европске команде САД „да повећа енергетску отпорност и стабилност како би се смањила зависност од руских енергената и поставили за циљ да Министарство одбране потпуно одустане од употребе руских енергената“. Нацрт буџета такође садржи захтев за извршној власти да поднесе извештај о „напорима Руске Федерације да прошири своје присуство и штетни утицај у Латинској Америци и на Kарибима“ и Африци, као и о руско-кинеским вежбама.

Смит комитет разматраће овај предлог буџета ове недеље. Након усвајања, документ ће разматрати Представнички дом цјелине. Сенатски комитет за оружане снаге прошле недеље је одобрио своју верзију буџета за одбрану, која се разликује од Смитовог и већ је поднета Сенату у пуном саставу.

Након што оба дома парламента одобре своје верзије нацрта буџета, биће сазвана комисија која ће се договорити о детаљима два нацрта. Оба већа ће поново морати да гласају за усаглашени документ, након чега ће он бити послат на потпис америчком председнику Џоу Бајдену. Обично цео овај процес траје до јесени – почетка зиме, али због новембарских овогодишњих избора за Kонгрес може да се одложи.

Back to top button