Dijaspora

KОНЗУЛ СРБИЈЕ У ЧИKАГУ: Проглашавање Видовдана празником је изузетан гест пријатељства према српској заједници!

Вест да је градоначелница Чикага Лори Лајтфут прогласила српски национални празник Видовдан (28.јун) званичним празником града Чикага, о чему је Сербиан Тимес ексклузивно известио, била је и повод да се огласи и генерални конзул Републике Србије у Чикагу, Дамјан Јовић.

У изјави коју је дао нашем порталу он је истакао следеће:

“Одлука градоначелнице, госпође Лори Лајтфут, да се од данас сваки 28. јун обележава као званични празник Видовдан Даy у Чикагу, представља изузетан гест пријатељства према српској заједници која већ више од 120 година живи у овом граду и доприноси његовом развоју и напретку у свим областима. Овај гест пријатељства има још већи значај узимајући у обзир чињеницу да Србија и САД ове године обележавају 140 година дипломатских односа, па с’ тим у вези ова одлука градоначелнице шаље поруку пријатељства читавом српском народу широм света.

Ова одлука није наравно дошла сама од себе, и представља доказ да посвећеним деловањем ка остварењу заједничких циљева, чланова српске дијаспоре, државних институција и пријатеља које имамо међу припадницима велике америчке нације, у будућности можемо значајно унапредити односе између српског и америчког народа, али и између Србије и САД.

Наравно, највеће заслуге за овакво признање српској заједници у Чикагу припадају свим оним нашим вредним, поштеним, добрим и родољубовим прецима који су живећи и радећи овде у Чикагу већ генерацијама уграђивали српско име у све поре овог друштва, исписујући својим делима најлепше странице историје постојања једног од највећих америчких градова. Посебну захвалност за исход ове иницијативе, поред градоначелнице Лајтфут, дугујемо и Мартини (Томашевић) Хоне, њеној најближој сарадници српског порекла, господину Ненаду Нену Ђорђевићу из Чикага, који је директно био укључен у ову иницијативу у свим њеним фазама, као и новинару Антонију Kовачевићу, уреднику Сербиан Тимеса, који је пружио немали допринос успостављању добрих односа између Генералног конзулата и представника градске управе Чикага.

Извор: Serbian Times

Back to top button