DruštvoIzdvojene vesti

Корона вратила крсну славу у изворне оквире, причешће се не прекида

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19.11. – Старешина цркве Ружица на Калемегдану Владимир Вукашиновић, истакао је да нас је ковид вратио у изворне и суштинске оквире, јер крсна слава јесте слава једног дома, једне породице и њихових најближих рођака и пријатеља, а није повод за нека масовна окупљања. Поводом предстојећег поста, поручио је и да се Свето причешће не прекида, јер како је казао “ми дубоко верујемо да нико не може од светог причешћа да се зарази”.
Вукашиновић је за РТС објаснио да без обзира на пандемију живот мора да се настави, а да живот који се наставља није само економски и привредни него је и духовни, културни, идентитетски у оквиру којег спада и прослављање крсне славе.

Навео је да, поштујући све мере које су прописане, верници сада славе славу у својим домовима, где је све сада скромније и сведеније.

“Ковид нас је некако сада вратио у изворне и суштинске оквире, јер крсна слава јесте слава једног дома, једне породице, и њихових најближих рођака и пријатеља, а није повод за нека масовна окупљања, како је умело да буде у оним годинама и деценијама када су се наши људи враћали прослављању крсне славе”, оценио је Вукашиновић.

С друге стране, додаје, крсна слава се слави и у храмовима, људи доносе своје колаче или им долази свештеник у дом и поштују све мере које су предвиђене.

Порука цркве је, каже, да се породица тог дана окупи око славске свеће, пререзаног и благословног колача и жита.

“То се не тиче само живих чланова породице, саставни део прослављања крсног имена је и молитва за покојне чланове породице и за будуће, благосиљају се породице, парови да добију децу, то је неки епицентар породичног живота”, рекао је свештеник.

Такође, како је казао, у свим храмовима Српске православне цркве, верници за тај дан доносе колаче и црква се труди да се све епидемиолошке мере испоштују.

“Свака ситуација у којој се људи нађу увек има две стране. И ова страшна пандемија нас је вратила себи на различите начине један је од њих смо поменули, а други је да некако мало застанемо, размислимо о смислу и сврси живота. Подсетило нас је на обавезу да размислимо и о другом, јер некако када причамо о овим заштитним мерама неко то често посматра из угла, дозволите да га назовем себичног, егоистичног, јер не знамо да заштитимо себе, бојимо се за сопствени живот”, нагласио је Вукашиновић.

Истакао је и да је основни мотив и да то црква подвлачи и учи људе брига за другог и да штитећи, носећи маску први разлог мора да буде брига за оног кога можемо да заразимо и да то спречимо. “Љубав је та на шта нас све подсећа”, поручује Вукашиновић.

Додао је да људи желе да сачувају онај духовни живот који су водили и покушавају да се снађу у овом времену али да постоје и екстреми који сматрају да је религиозност довољна да би се заштитили од пандемије.

“Ми их опомињемо и учимо да је религиозност саставни и неопходни део имунитета, али да морамо да поштујемо и да се ослањамо на оне здравствене мере и препоруке које су нам дате и том неком смислу речи пастирству учимо наш народ”, навео је Вукашиновић.

Такође, рекао је и да се литургије одржавају и даље и уз поштовање мера и подсетио и замолио вернике да носе маске.

Вукашиновић је објаснио да пост није намењен уништавању људског здравља, него ојачавању и да верници знају да црква не даје нека општа упуства, већ да свако има свог свешетеника, духовника и да ће они ће разговарати да у складу са сопственим здрављем и стањем прилагоде предстојећи пост.

“Ја сам прележао ковид и знам многе који су прележали, пост нас је ојачао, није нас ослабио. Често се позивамо на резултате научних истраживања који показују да је религиозност повезана с имунитетом и да интензивна вера и практиковање духовног живота јачају људски имунитет. Зато треба да постимо”, сматра Вукашиновић.

Поручио је и да се Свето причешће не прекида.

“Ми дубоко верујемо да нико не може од светог причешћа да се зарази. Када се причести стотине људи, све оно што остане од причешћа поједе свештник који служи. Да је то извор заразе нико од нас не би био жив. Ми после свих наших верника оно причешће употребимо”, рекао је Вукашиновић.

Уз честитке свима који славе и онима који не могу да оду код пријатеља како су то раније чинили поручује да се “помолимо Богу за све њих, да се ова несрећа здравствена што пре заврши и да наставимо да живимо онако како смо научили”.

Back to top button