DruštvoIzdvojene vesti

Ковид потврде по ЕУ правилима од петка, по чему се разликују од досадашњих

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 16.11 – Грађани Србије ће од петка ујутру на порталу е-Управе моћи да преузму дигиталне зелене цертификате који су компатибилни са правилима Европске уније. Директор Канцеларије за е-Управу Михаило Јовановић је рекао за РТС да ће све вакцине које се дају у Србији бити укључене у нови цертификат и истакао да је увођењем ковид пропусница знатно повећан број првих вакцина, за око 70 одсто, као и да је тренутно вакцинисано 56,7 одсто пунолетних грађана Србије.

Јовановић је рекаое да је јучерашња одлука Европске комисије о признавању ковид потврда из Србије ступила на снагу и да је потребно 48 сати да се прилагоде технички системи Европске уније.

“Што практично значи да од петка ујутру очекујем нову електронску услугу на порталу Електронске управе која ће подразумевати издавање дигиталних зелених сертификата који ће бити ЕУ компатибилни”, казао је Јовановић.

Навео је да се нови цертификати разликују од оних који су досад били издавани.

“Имају посебан ку-ар код, посебан изглед, а за сваку вакцину и тест издаје се посебна потврда и посебан папир”, нагласио је Михаило Јовановић.

Нагласио је да ће све вакцине које се дају у Србији бити укључене у цертификат.

“Европска агенција за лекове има своје препоруке, земље чланице ЕУ на различите начине доносе одлуке и од земље до земље зависи која земља признаје коју вакцину. У сваком случају, сви подаци о свим вакцинама које се примају у Србији ће бити и у том ЕУ сертификату”, објаснио је Јовановић.

Навео је да ће грађани Србије са новим цертификатом моћи да уђу у све затворене просторе у земљама ЕУ за које је потребан цертификат, али и у 22 земље ван ЕУ које су приступиле том систему.

Јовановић је објаснио да грађани и даље могу да користе домаће потврде, а да ће нови цертификат бити потребан онима који путују у државе чланице Европске уније, а најавио је и да ће бити уведене две нове мобилне апликације.

“Једна, специфична за очитавање европских сертификата. Свако од нас ће моћи да их очита, али ту апликацију ће користити и инспектори и Управа граничне полиције када неко из ЕУ жели да дође у нашу земљу, јер имамо потпуну компатибилност свих система. Такође, постојаће и друга апликација где ће наши грађани моћи своје европске зелене сертификате да очитају и чувају у тој апликацији, као нека врста е-новчаника”, нагласио је Јовановић.

Додао је да ће од следеће недеље и нови цертификати бити доступни за издавање у поштама широм земље.

Говорећи о вакцинацији, навео је да је увођењем ковид пропусница знатно повећан број првих вакцина, за око 70 одсто.

“Тренутно је у Србији вакцинисано око 56,7 посто пунолетних грађана Србије. Оно што је интересантно да је највише оних у старосној групи од 31 до 45 година, што показује да су коначно и млађи грађани кренули да се вакцинишу, што је добар пут ка стицању колективног имунитета”, казао је Јовановић.

Истакао је да у појединим локалним самоуправама има помака у вакцинацији.

“Имамо градове и општине као што су Прешево, где је 76 посто, Прибој 67, Мали Зворник 64, Кладово 63 и Београд 61 посто пунолетних грађана већ вакцинисано. Нажалост, имамо и оне који су испод 33 посто, то су Тутин, Лајковац, Мионица, Нови Пазар, Уб и Љиг”, рекао је Јовановић.

Back to top button