Srbija

КПЗ у Сремској Митровици увео видео линк за рочишта за условни отпуст и са Вишим судом у Новом Саду

СрбијаРеално/НОВИ САД/22.11 – Виши суд у Новом Саду одржао је, по први пут, рочиште на коме је путем видео линка разматран условни отпуст осуђеног лица које се налази на издржавању затворске казне у Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици.

Завод у Сремској Митровици је прва казнено-поправна установа у Србији која је у септембру 2018. године увела видео саслушање осуђеног на рочиштима за условни отпуст и то са Основним судом у Сремској Митровици.

Током рочишта, осуђено лице се налази у посебно технички опремљеној просторији у КПЗ у Сремској Митровици, а судије у непосредној комуникацији могу да му поставе  питања која су релевантна за одлуку о условном отпусту.

Директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић оценио је да је саслушање осуђеног лица путем видео линка пример добре праксе која доприноси ефикаснијем и економичнијем суђењу.

„Код оваквог саслушања се постиже огромна уштеда буџетских средстава јер се осуђено лице не спроводи у суд, а битан аспект је и што не постоје безбедносни ризици који могу да прате извођење лица из завода што подразумева и ангажовање већег броја припадника Службе за обезбеђење у казнено-поправној установи“, нагласио је он.

Могућност видео конференцијске везе са осуђеним лицем у овом заводу ће бити на располагању и судијама Основног и Апелационог суда у Новом Саду.

Back to top button