Izdvojene vestiSrbija

Kрагујевац прави град за инвестиције, надамо се новим улагањима

СрбијаРеално/КРАГУЈЕВАЦ/28.02.22. – Председник Александар Вучић, који је данас присуствовао свечаном обележавању почетка градње погона немачке компаније Вакер Ноизон, поручио је да је Kрагујевац прави град за инвестиције, јер је увек био град индустрије, и позвао и друге компаније да улажу у највећи град Шумадије.

“Немачка мудрост казе да је лако започети, али да у истрајности лежи уметност, односно успех. Наш прелепи Kрагујевац, срце Шумадије, одувек је био град индустрије, неретко генератор развоја Србије и нема бољег места за домаћина вашој компанији од Kрагујевца”, поручио је Вучић.

Подсетивши да је немачка компанија Вакер Ноизон прешла дуг пут од оснивања до данас, када се њеним акцијама тргује на Франфурсткој берзи, председник је рекао да живи за дан када ће Србија имати много породичних компанија, које ће бити лидери у различитим индустријама.

“Надам се да ће и други инвеститори додатно да се заинтересују за улагање у Kрагујевцу”, рекао је Вучић додајући да фирме препознају радну етику нашег народа и да се наша земља тиме налази у друштву оних за које смо мислили да су много испред нас.

Додао је да компанија планира да настави пројекат дуалног образовања са крагујевачким школама, уз подсећање да готово нико није веровао у тај пројкеат, када је полако увођен у Србији.

Вучић је указао да немачке компаније у Србију увек доносе вишевековно искуство, огромно знање и велики капита.

“Број запослених данас овде је већи од 600, а очекујем и надам се да ће да их буде преко 1.000, па и више када буду донели одлуку о новом производном погоду”, рекао је Вучић и додао да је држава дала субвенције од 1,6 милиона евра за овај нови погон, чиме помаже запошљавање 200 Шумадинаца, Kрагујевчана, што даље води већим приходима града, индустрије, извозу.

Вучић је истакао и да је Немачка убедљиво први партнер Србије, са 6,5 милијарди евра трговинске размене прошле године.

“За нас је важно да имамо више оваквих, немачких компанија, јер су велики извозници”, навео је Вучић.

Додао је да је за сам Kрагујевац важно да се шири научна база, да имамо све више развојно истраживачких центара у том граду.

Такође, поручио је Kрагујевчанима да пепео одлази у историју и да држава улаже 18 милиона евра у замену котлова на игаљ, котловима на гас, као и уклањање пепелишта, што за њих значи чистији ваздух, бољи животни стандард.

Додао је да крећу радови на северној магистрали обилазнице око Kрагујевца, али да постоји проблем око цене, јер цене грађевинског материјала, сировина, расту због кризе.

“И зато је важно да позовемо немачке инвеститоре да улажу у Србију, јер то не само што доприноси убрзаном расту наше земље, већ и ми додатно учимо и добијамо знање на највишем нивоу. Хвала вам што улажете у Србију, а ми чекамо одлуку о градњи додатног погона на 30.000 квадрата”, рекао је Вучић.

Back to top button