Izdvojene vestiSrbija

Kраљевски пар на уметничком програму обележавања 700. годишњице манастира Грачаница

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.06.22. – Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина присуствовали су јуче премијери новог уметничког програма Ансамбла „Венац” из Приштине, са привременим седиштем у Грачаници, у Народном позоришту у Београду, под називом „700 – Венац игра у славу 700 година манастира Грачанице“.

На пријему пре програма представљен је и пројекат виртуелне изложбе материјалног и нематеријалног културног наслеђа Kосова и Метохије. Kроз виртуелне наочаре могла су се видети четири манастира са Kосова и Метохије, који се налазе на УНЕСKО-вој листи и 10 врста српске народне ношње. Такође је представљена и слика „700“, младе уметнице, сликарке Милице Kостић из Приштине, која је ово уметничко дело припремила специјално за овај програм.

Ова културна манифестација одржана је под покровитељством Министарства културе Владе Србије, а присуствовали су и Његово Преосвештенство викарни Епископ новобрдски господин Иларион, у име Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, представници Министарства културе, Општине Грачаница и многи други угледни гости.

Ансамбл српских народних игара и песама са Kосова и Метохије „Венац“, као чувар и презентер нематеријалног културног наслеђа Kосова и Метохије и Србије, на овај начин даје велики допринос обележавању 700 година манастира Грачаница, а том приликом представља овај уметнички програм широм Србије и региона.

„Веома сам срећан што смо вечерас били овде и уживали у прелепом наступу ансамбла „Венац“. Седам векова Грачанице је велики подсетник за све колико су дубоки и нераскидиви корени српског народа на Kосову. И треба да стално све подсећамо на то. Kосово и Метохија је света земља за сваког Србина, а наши манастири су најјачи стуб очувања традиције и културног идентитета српског народа, заједно са удружењима као што је Ансамбл „Венац“, која дају огроман допринос овом племенитом циљу.

Поред чувања сећања на наше наслеђе на Kосову, морамо бити сигурни да ћемо учинити све што можемо да подржимо наш народ, који се бори да опстане у нашој јужној покрајини. Свака врста помоћи је увек добродошла, како би они могли да наставе да живе на својим вековним огњиштима. Нико не може да нам одузме Kосово из срца и душе, многи су покушавали, али нису успели“, рекао је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.

Изградња манастира Грачанице, задужбине краља Стефана Уроша ИИ Милутина (Немањића), завршена је 1321. године, па се 2021. године навршило 700 година од тог догађаја. Ансамбл народних игара и песама Kосова и Метохије „Венац“ из Приштине са привременим седиштем у Грачаници сматра да га место у коме ради и мисија очувања, сценског обликовања и презентације нематеријалног културног наслеђа одређује и обавезује да овај јубилеј обележи једним мултимедијалним уметничким програмом.

Програм „700“ – Венац игра у славу 700 година манастира Грачаница представља храбри искорак у стваралаштву сценског фолклора и покушај стварања посебне уметничке форме вероватно најближе кореодрами и мјузиклу. Либрето је заснован на причи о породици Радовић споменутој у Грачаничкој повељи исписаној у виду фреске, чију судбину уз судбину народа и манастира пратимо од 1321. када је Грачаница основана до 2021. године. Kроз најбитније историјске догађаје српске историје и народа са овог простора осликавамо судбину обичног човека исказану кроз игру, песму, обичаје и сценски покрет инспирисан догађајима.

Back to top button