Društvo

Крени промени разматра могућност протеста и за референдум

СрбијаРеално/БЕОГРАД/7.12 – Директор кампање Крени промени Саво Манојловић најавио је да ће радикализовати протесте, уколико не буду испуњена два главна захтева – да се измени Закон о референдуму и народној иницијативи и да се повуче Закон о експропријацији, изјавио је данас директор кампање Крени промени Саво Манојловић.

На данашњој конференцији за медије он је рекао да у случају да не буду испуњени њихови захтеви да постоји могућност да буду организоване блокаде и током одржавања референдума, а о чему ће, каже, бити разговарано са осталим организаторима протеста.

„Можда пошто један дан није довољан можемо да имамо и два, па ћемо видети како ће људи излазити на референдум“, рекао је Манојловић на питање новинара шта планирају пред референдум (када грађани треба да се изјасне да ли су за потврђивање акта о промени Устава – у области правосуђа) поред Закона о експропријацији не побољшају и одредбе Закона о референдуму и народној иницијативи.

Манојловић је рекао да у наредном периоду желе да повећају број блокада и позвао грађане да им се придруже у што већем броју, а полицију да их, како је рекао, заштити од хулигана, навијача и криминалних група.

Он је рекао и да је основни захтев за промену Закона о референдуму везан за народну иницијативу, те истакао да грађани имају право да предлажу законе када скупе потписе и да је „ултимативни захтев“ промена одредбе о плаћању таксе за народне иницијативе.

Катарина Голбовић из ЈУКОМ-а нагласила је да одредбе чије измене траже нису Свето писмо и да протести неће престати ако се оне не побољшају.

Голубовић и Манојловић, који је посетио да не желе да дозволе исељавање из долине Јадра, нагласили су да је неопходно да се омогући и да представници грађана буду присутни у бирачким одборима ако је референдум покренут њиховим потписима.

Указали су и да је споран рок важења референдума јер како кажу не може у недоглед да се понавља.

Најавили су да ће примедбе доставити и Скупштини Србије и председнику Републике.

Back to top button