Region

Kривокапић – Букикио: Независност тужилаштва и правосуђа мора бити приоритет

СрбијаРеално/ЦРНА ГОРА/18.11. – У оквиру званичне посете Савету Европе председник Владе проф. др Здравко Kривокапић састао се са председником Венецијанске комисије Ђанијем Букикиом, са којим је разговарао о унапређењу законског оквира и значају сарадње са Венецијанском комисијом на том плану.

„Један од кључних задатака нове Владе је да правни оквир усклади са правном тековином Европске уније јер је то пут до достизања вриједности и стандарда развијене Европе, а консеквентно и пут до пуноправног чланства у ЕУ. На том плану изузетно цијенимо подршку Венецијанске комисије и посебно Ваш лични допринос снажењу наше укупне сарадње“, казао је предсједник Владе.

Председник Kомисије Букикио је истакао важност независности правосуђа и тужилаштва, укључујући Агенцију за спречавање корупције, нагласивши да Венецијанска комисија остаје отворена да помогне Црној Гори својим савјетима и препорукама, у процесу приступања Европској унији.

Премијер Kривокапић је истакао да Црна Гора, након прве демократске смене власти, пролази кроз изазован период демократског сазревања, те да Влада као носилац извршне власти, има капацитет и одлучност да изнесе процес промена које воде пуноправном чланству у Европској унији. „То је, између осталог, оно што наши грађани од нас очекују“, додао је премијер.

Председник Венецијанске комисије Ђани Букикио такође је истакао значај реформе изборног законодавства, те да и на том пољу Црна Гора може рачунати на помоћ Kомисије.

Разговор је завршен у пријатељској атмосфери, коју су пратиле речи захвалности и задовољства због будуће сарадње.

Back to top button