Region

Кривокапић: Главни циљ Владе стварање услова за унапређење стандарда свих наших грађана

СрбијаРеално/ПОДГОРИЦА/25. 11 – Председник Владе Здравко Кривокапић казао је одговарајући на питање посланика Бранка Радуловића из Клуба посланика Демократски фронт – Покрет за промене, да је најважније да имају заједнички став да Црна Гора мора да иде убрзано у реформе, које ће бити јасне, и да Црна Гора има изузетан потенцијал, те да је дошло време да се тај потенцијал искористи.

У писаном одговору премијера наводи се да се 42. Влада Црне Горе на самом почетку свог мандата, сусрела се са великим изазовима када су питању економија и јавне финансије Црне Горе.

„Подсећам, да је у 2020. години Црна Гора забележила највећи пад економске активности у Европи од 15,3%, при чему је дефицит буџета износио 10,2 одсто и јавни дуг 105,3 одсто. Да је само пандемија ЦОВИД-19 није искључиви разлог оствареног, сведочи и то да је у претходних десет година оствариван дефицит буџета док је јавни дуг растао сваке године имајући у виду да се држава задуживала у просјеку годишње око 500 милиона еура. У таквој ситуацији доносили смо одлуке које су омогућиле да већ у првој години мандата ове Владе постигнемо сљедеће резултате:

Приходи од туризма на нивоу од 700 милиона еура у односу на 150 милиона еура остварених у 2020. години;
пројектовани раст економије у 2021. години од 13,4 одсто, остварени суфицит буџета у јуну, јулу, августу и примарног суфицита у септембру, , одсто додатног задуживања у 2021. као и у 2022. години.

“Све то омогућило нам је да предложимо Фискалну стратегију и Буџет за 2022. годину који имају за циљ: постизање динамичних стопа економског раста од преко 5 одсто просечно годишње, повећање животног стандарда грађана кроз програм пореских реформи садржан у програму „Европа сад, додатно повећање зарада за медицинске раднике, издашнија социјална давања, смањење “сиве економије”, значајно повећање издвајања за капиталне пројекте будући да ће се кроз капитални буџет у периоду 2021-2024. године уложити преко 900 милиона еура чиме унапрјеђујемо инфраструктуру и дајемо замајац економском расту“, казао је премијер.

Премијер је поручио да је главни циљ владе стварање услова за унапређење стандарда свих наших грађана.

„Стога смо и предложили економски програм – “Европа сад!” којим се постиже: повећање животног стандарда грађана, раст запослености, смањење “сиве економије” на тржишту рада, унапређење пословног и инвестиционог амбијента.

Сет предложених мера, првенствено у делу пореске политике, је сљедећи:
повећање минималне зараде на 450 еура; смањење пореског оптерећења на рад, најзначајније ставке на трошковној страни већине привредних субјеката, које ће овом реформом бити смањено, на нивоу минималне зараде, са досадашњих 39 на 20,4 одсто; увођење прогресивног опорезивања као ефикаснијег модела опорезивања, којим се по већој стопи опорезују они који више и зарађују.

Програм омогућава општи раст нето зарада за све запослене, при чему ће највећи раст од чак 80 одсто остварити запослени који су до сада примали минималну зараду.

Повећањем минималне зараде позитивно се утиче на стандард запослених са најнижим примањима, док се увођењем прогресивног опорезивања дохотка врши редистрибуција дохотка са оних са вишим на оне са нижим примањима“, рекао је премијер Кривокапић.

Предсједник Владе казао је да се Програм заснива на спремности државе да се одрекне дијела прихода у корист запосленог и послодавца стварајући на тај начин амбијент за отварање нових радних мјеста и проширење пореске базе.

„Влада предвиђа да ће предложене мере унети неопходну дозу оптимизма у друштву, охрабрити младе да остану у Црној Гори, а поготово у њеним мање развијеним деловима, а истовремено и омогућити повећање потрошње домаћинстава, кроз повећање расположивог дохотка. Уједно, кроз смањење пореског оптерећења на рад, Влада промовише рад и запошљавање, али подстиче и инвестиције. Како би програм био одржив, предложили смо сет мјера пореске политике које ће обезбиједити да се предвиђени раст зарада омогући на начин да се не угрози макроекономска стабилност и одрживост јавних финансија. Овај програм добио је подршку Социјалног савјета, дакле и послодаваца и синдиката, што довољно говори о његовој оправданости и одрживости“, наводи се у писаном одговору председника Владе Здравка Кривокапића.

Back to top button