Region

Кривокапић отворио Конференцију о економији – Монтенегро 2021

СрбијаРеално/БУДВА/2.12 – Црна Гора је, управо, имала највећи изазов у претходној години, јер су се у њој десиле невероватне ствари, прва смена власти и формирана је нова Влада која покушава да одговори многобројним изазовима, рекао је Кривокапић у уводниом обраћању.

„Није случајно да када се деси велика криза, та велика криза има јасне узроке а ти узроци дају посједице на које сви морамо да одговоримо што пре и на најбољи начин за своје грађане, превасходно за инвеститоре и за привреду. Наш први задатак као Владе био је да обезбедимо два најважнија ресурса да би стабилизовали финансије и омогућили да остваримо овај један, изузетан резултат. Кренули смо с обвезницама које су лансиране већ 9.децембра прошле године и затечено стање је било нула вакцина и ниједан уговор око онога што је неопходно да бисте могли да покушате да вирус који делује, а он увек напада најосјетљивије и у појединачном телу тражи најслабија мјеста“, казао је Кривокапић.

Фото: Влада Црне Горе

Ако погледамо резултат, додфао је, који је ова влада остварила, он је најбољи у поређењу с оним што се десило претходне године, а те године имате минус од 15,3 одсто, а ове године раст који ће бити између 13 и 14 посто.

„То је као у фудбалу, били сте на задњем месту, па се наћи на првом је скоро немогуће. Али, то се десило, знате зашто? Зато што смо одлучили у најкритичнијем тренутку а то је када се ломите, између затварања државе и каквог, таквог очувања економије, одлучили смо се да здравље буде прије свега, а економија изнад свега. И у том сусрету смо победили. Победили смо, јер смо добро пројектовали. Пројектовали смо да ће буџет бити 65 одсто на основу туристичке сезоне 2019. године и то се остварило. Пројектовали смо да ћемо у јуну имати 30 посто оних који ће бити вакцинисани и то се десило. Ако добро пројектујете, ви ћете на крају имати добар резултат. Ако сте лоше пројектовали не може вам помоћи било ко у превазилажењу проблема које имате“, оценио је премијер Црне Горе.

Ова пандемија је изазвала и диференцирала проблеме и ти проблеми су врло јасни. Ако се ослањате само на једну грану, као што је већински било или једна четвртина црногорског прихода, зависи од те гране, онда ви видите колико је то опасан пројекат. Јер овога пута највише су страдали туризам и саобраћај. Али грађевина, као што видите, скоро да није била угрожена, поготово не у Црној Гори. И то нам само даје путоказ шта треба да радимо у сљедећем временском периоду, навео је.

Такође, наставио је Кривокапић, када погледате однос према здрављу наших грађана, без обзира на све нападе које врше они који су претходно били власт, врло је јасно, да је Црна Гора обезбедила преко миллион и 200 хиљада вакцина, што значи да сваки грађанин може та два циклуса вакцинације да прође. Немојте заборавити, да је у том временском периоду, када смо ми дошли на власт, постојала само ковид болница, а знате да, поготово на просторима Западног Балкана, испада на основу карактеристика које говоре, а најчешће то произлази из потрошње лекова да је овај простор, прво, највише изложен одређеним болестима, а друго, великом сиромаштву. Јер по званичним статистичким подацима 25 посто грађана је у сфери сиромаштва, а 40 посто је на северу. И зато је ова влада одлучила да покрене и други пројекат, “Црна Гора одмах”. Тај пројекат треба да направи повезивање Црне Горе у складу са пројектима Инвестиционо развојног фонда за Западни Балкан. И ако то урадимо, ми ћемо учинити оно што је мјера живота у другим крајевима. Јер Црна Гора ипак је малена држава, а малена држава може флексибилно и флексибилније да се понаша у односу на велике системе. А то значи да ћемо учинити да неко ради у Подгорици, а живи можда у Пљевљима. Зар се тако не ради у остатку свијета!? Али кад немате инфраструктуру, која је прилагођена томе, онда не можете то ни да урадите“, казао је Кривокапић.

Најважније што се десило, оценио је, а представља један позитиван ефекат пандемије је прелазак на примјену дигиталног у свакој сфери и на сваком кораку. „Та дигитална трансформација је неопходна свима нама, а пандемија је показала како се може брзо одговорити на многе проблеме. И то је само доказ да ова Влада, која је као један стуб поставила дигиталну трансформацију је била апсолутно у праву. Желим да вам се захвалим, пожелим успјешан рад да ваши закључци буду такви да нам дају шансу да то примјенимо у пракси и да све проблеме, који јесу проблеми разних криза, превазиђемо. Јер, као што у нашем народу кажу, једна криза никад није сама. Односно, оно што вам се лоше деси није никада усамљено и као што сте видјели одмах послије тога слиједи енергетска криза, а одговор на то ми желимо да искажемо кроз онај дио који се зове зелена економија, одрживи извори енергије, али не можете да стабилизујете енергију само са тим изворима. Мора да постоји увијек један стабилан извор, који ће бити гарант да оно што имате поред тога функционише на најбољи начин“, закључио је Кривокапић.

Back to top button