Region

Кривокапић: Паметна специјализација представља основ за убрзани економски развој

СрбијаРеално/ПОДГОРИЦА/17.12 – Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић председавао је данас првом седницом новог Савјета за иновације и паметну специјализацију, који представља кључно саветодавно тело Владе у постизању циљева за развој економије и друштва заснованог на знању и иновацијама.

Премијер Кривокапић истакао је да паметна специјализација представља основ за убрзани економски развој, те да је неопходно спојити три кључна стуба, а то су, истраживање и развој, иновације и људски капитал.

„Постоји велики људски потенцијал, међутим ми то нисмо искористили. Зато је додатна улога овога Савета да помогне свима нама да поспјешимо процесе, да би ти процеси имали видљиви резултат. Ако се то не деси током рада овог Савјета, онда нико од нас није одговорио својој функцији“, казао је премијер Кривокапић.

Савет је размотрио и усвојио Информацију о развоју иновационе политике и паметне специјализације у Црној Гори, коју је представио министар економског развоја, Јаков Милатовић и која даје пресјек важних резултата које је министарство у овој области постигло. „Посебно ми је задовољство да су наше реформске актовности у протеклих годину дана резултирале значајним повећањем улагања у иновације за 2022. годину, током које ће иновационој заједници бити на располагању око 7,5 милиона еура”, истакао је Милатовић.

Државна секретарка у Министарству економског развоја, др Милена Липовина-Божовић је представила Национални С3 имплементациони оквир, који је припремљен на основу приједлога Генералног директората Удружени истраживачки центар (ДГ ЈРЦ) Европске комисије, а узимајући у обзир специфичност црногорског иновационог екосистема, који је Савет и усвојио.

Савет је такође дао позитивно мишљење на веома важан развојни документ за који је, приликом условног одобрења Стратегије паметне специјализације Црне Горе, Европска комисија, у виду техничких препорука дала упутства Црној Гори како да даље унаприједи С3 и доведе до ефикасније имплементације. Ријеч је о Оперативном програму за спровођење Стратегије паметне специјализације 2021-2024 с Акционим планом 2021-2022, које је припремило Министарство економског развоја у сарадњи са свим релевантним актерима у систему иновација, а који доноси бројне новине у односу на Стратегију и броји 12 оперативних циљева и 65 активности за чију је реализацију је издвојено 70,5 милиона еура.

Back to top button