Region

Кривокапић разговарао са Алис Ваириму Ндериту

СрбијаРеално/ПОДГОРИЦА/26.11 – Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, састао са подсекретарком УН и специјалном саветницом генералног секретара УН за превенцију геноцида Алис Ваириму Ндериту.

Изражавајући добродошлицу премијер Кривокапић изразио је задовољство дугогодишњим партнерским односом са УН системом, као и подршком коју УН агенције пружају Црној Гори, у правцу социо-економског прогреса, укључујући и помоћ у суочавању са пандемијом ЦОВИД-19.

Премијер је истакао да вјерује да релевантни субјекти у друштву поседују довољан демократски капацитет да дефинишу најбољи пут за изградњу система по узору на најразвијеније европске демократије.

Премијер је специјалној саветници генералног секретара УН-а Ндериту казао да схвата да суочавање са прошлошћу има смисла само уколико се из тог искуства извуку закључци који грађане чине бољима.

Осуђујући све примере говора мржње, премијер Кривокапић казао је да слобода изражавања мора подразумевати одговорност говорника, као и врло прецизну казнену политику.

Оценио је да Црна Гора негује добре односе са суседима, да је препозната као промотер мира и регионалне сарадње, као и да је носилац политике која у први план ставља компетентност, а у односу на национално, предност даје грађанском.

Ндериту је казала је да цени напоре Црне Горе и њену улогу на Западном Балкану, у борби против кршења људских права и искораке које је направила у погледу спровођења превентивних мера, особито када је у питању негација геноцида и ратних злочина. У овом смислу, похвалила је изгласавање резолуције о Сребреници, у јуну 2021.

„Ви сте добар пример. Усвојили сте неколико законских аката који помажу да се оствари заједништво“, истакла је Ндериту.

Подсекретарка УН, похвалила је окренутост Владе Црне Горе економском оснаживању грађана, нарочито Владин пројекат бесплатних уџбеника за све основце, истичући да образовни систем треба да буде најснажнији инструмент државе у сузбијању говора мржње.

Специјална савјетница поручила је да друштвене мреже имају велику улогу у повезивању и комуникацији, али да њихов простор носи са собом одређене ризике и опасности за кориснике, јер није сасвим законски регулисан.

Саговорници су се сложили да школа, породица и медији морају да поклоне већу пажњу феномену друштвених мрежа и говору мржње који улази у овај простор.

Back to top button