Svet

Kuleba: Ukrajina ima dovoljno oružja da započne kontraofanzivu

SrbijaRealno/Kijev/05.06.23. – Ukrajina ima dovoljno oružja za kontraofanzivu protiv Rusije, koja će toj zemlji doneti pobedu potrebnu za pridruživanje NATO-u, izazvao je danas ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je ocenio da bi članstvo u NATO-u ”verovatno bilo moguće za Ukrajinu tek nakon završetka aktivnih neprijateljstava”. Rojters navodi da Kuleba nije odgovorio na pitanje da li je počela dugo najavljivana prolećna kontraofanziva Ukrajine. Ranije danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar je izjavila da su ukrajinske snage započele ”ofanzivne akcije” u pojedinim oblastima u toj zemlji.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je osujetilo veliki ukrajinski napad na Donjeck, dok je komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski izjavio da se trupe “kreću napred” ka Bahmutu i da su uništile rusku poziciju u blizini grada. Kako navodi Bi-Bi-Si, iz Kijeva je saopšteno da neće upozoriti na početak kontraofanzive, dok analitičari smatraju da poslednji izveštaji o dešavanjima na frontu mogu da budu signal da je kontraofanziva možda otpočela.

Back to top button