Društvo

Kупљена прва некретнина мораће да се води на мајку

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.12 – Сва прворођена деца у породици после Нове године добиће од државе 300.000 динара једнократне новчане подршке – предвиђено је изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, које је у четвртак усвојила Влада Србије. Kако показује статистика, прворођенчад чини половину од броја свих новорођених беба у току једне године.

Према подацима Републичког завода за статистику, од јануара до октобра ове године, број живорођених беба у Србији био је 50.974, што значи да ће их, према проценама, до краја године бити око 60.000. Прву принову у породици добило је око 30.000 родитеља, те ће тако у ове сврхе држава морати да издвоји на годишњем нивоу око девет милијарди динара.

Татјана Мацура из удружења “Маме су закон” поздравља ову меру и наглашава да су они и даље при ставу да Србија мора да издваја већи део БДП-а за подршку породицама, са посебним освртом на оне које се одлучују за прво или друго дете.

“Пред министрима се нашла још једна велика измена која подразумева увођење читавог једног одељка који ће уредити питање финансијске подршке за изградњу, учешће или куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета, при чему ће се као власница непокретности уписивати мајка, а само у изузетним случајевима, на пример у случају смрти мајке, отац детета”, наводи Мацура.

Према предлогу који је отишао на Владу, право на новац из државне касе за куповину стана имају мајке које имају држављанство и пребивалиште у Србији, али и оне које имају статус стране држављанке или стално настањеног странца, уз услов да је дете рођено у нашој земљи. Kупљена некретнина, по слову закона, не би могла да се отуђи пет година од куповине, односно без сагласности органа старатељства. Захтев ће мајке моћи да поднесу најдуже годину дана од рођења принове, а износ који ће добити одредиће Влада.

Ова финансијска подршка, чије ће критеријуме у подзаконским актима ближе одредити Влада, биће значајна за брачне парове који вагају да ли да због неизвесне економске ситуације породицу шире у Србији или ван граница наше државе.

“С друге стране, тиме што ће се као власница будуће некретнине уписивати мајка, спречиће се потенцијалне злоупотребе, у смислу присилних трудноћа. Такође, ово је и снажна превентивна мера заштите могућих жртава породичног насиља, које управо због веома честе лоше економске и стамбене ситуације трпе насиље годинама. Очекујемо да видимо и како ће изгледати најављена мере подршке студентској популацији”, нагласила је Мацура.

О праву на куповину стана уз државно учешће одлучиваће комисија коју именује Влада. У њој ће бити представници надлежних за социјална питања, бригу о породици, демографију, финансије, привреду, грађевинарство, бригу о селу и Републичког геодетског завода. Председник комисије је министар за социјална питања.

Back to top button