DruštvoIzdvojene vesti

Kуповина на интернету ове године 20 одсто већа него 2020.

СрбијаРеално/БЕОГРАД/26. 11. – Kуповина преко интернета је све заступљенија, а томе сведочи и податак да је број пошиљака ове године већи за 20 одсто у поређењу са истим периодом 2020, саопштила је данас Управа царина.

Шеф царинске испоставе Пошта Београд Јасминка Вујадиновић говорила је о највећим изазовима при царињењу поштанских пошиљака, наводећи да у 90 одсто случајева пошиљке купљене преко интернета пристижу без пратеће фактуре, на основу које би могла да се установи вредност робе.

“Због тога приликом куповине преко интернета треба инсистирати да продавац пошаље фактуру уз пошиљку, јер када пристигне пошиљка без пратећег рачуна, царински службеници морају на други начин да утврде вредност пристигле робе”, наводи Вујадиновић.

Навела је да се у пракси дешава да је роба купљена на попустима и акцијама које више не постоје у тренутку када она пристигне на царињење, а уколико фактура не пристигне уз пошиљку, постоји могућност да основица за царињење буде виша.

“У датом тренутку нема начина да се зна да ли је роба купљена на попусту или не”, објаснила је Вујадиновић и додала да царински службеници осим рачуна за утврђивање царинске вредности, користе и друге методе, попут упоређивања вредности сличне или истоветне робе.

Пошто се царињење врши тек након што пошиљка пристигне у земљу, што је најчешће када су цене роба враћене на већи износ, обрачун дажбина може бити већи од стварно плаћене цене, уколико робу не прати рачун.

Управа царина саветује грађане да захтевају од поштанског службеника обрачун увозних дажбина на увид, уколико се тако нешто догоди и да уколико имају примедбе, уложе приговор.

У саопштењу се наводи да пошиљке чија је вредност већа од 50 евра, плаћају и царину и ПДВ, док пошиљке чија је вредност до 50 евра подлежу само наплати ПДВ-а у износу од 20 одсто.

Дажбине се обрачунавају по јединственој царинској стопи од 10 одсто на утврђену царинску основицу, на шта се обрачунава и ПДВ по стопи од 20 одсто.

Back to top button