Izdvojene vestiPolitika

Kурир: Социјалисти незадовољни сарадњом са ЈС

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19.11 – Добар део Социјалистичке партије Србије и чланова Главног одбора те странке доводи у питање опстанак у коалицији с Јединственом Србијом,а смета им неправедна подела колача, по којој је ЈС добила чак осам посланика.

Kако пише Kурир део социјалиста и чланова Главног одбора те странке доводи у питање останак у коалицији с Јединственом Србијом Драгана Марковића Палме.

Kако се може чути од поузданих извора из СПС, сматрају да од Марковића и његове партије немају користи, не доноси им гласове, пре свега на републичком нивоу, а он својим поступцима и изјавама чак штети угледу њихове странке.

“Годинама уназад од ЈС немамо велику корист, напротив. То су нарочито показали прошли избори, на којима је наша коалиција у његовој родној Јагодини освојила свега 5.426 гласова на парламентарним изборима. Упркос том лошем резултату, Палма је добио чак осам посланичких места, а ми 24. Занимљиво је да је наша коалиција (СПС-ЈС) на локалу, али заједно са СНС, добила 18.492 гласа. То је чудно. Испада да је Палма ту залегао више јер му је очигледно важан локал. У кампањи за републичке изборе се ослањао на нас”, каже саговорник из редова СПС.

Социјалистима смета што је ЈС добио толики број мандата, чак осам, а према броју гласова који је добио не би могао да има ниједног.

“Заиста, рачунице показују да један посланик „вреди“ чак више од 13.000 гласова, ако узмемо у обзир да је на изборима 2020. гласало укупно 3,3 милиона грађана, а у парламенту је 250 посланика”, објашњава исти саговорник.

Осим због неправедне поделе колача, социјалисти су незадовољни и због поступака и изјава лидера ЈС.

Према том извору Марковић не само што не доноси гласове него и прави штету неким својим наступима.
Извршни директор Цесида Бојан Kлачар, каже за Kурир да се не може на основу класичних истраживања оценити јачина ЈС на републичком нивоу, јер је, каже, реч о странци која има упориште у уском региону.

“Но, СПС свакако треба да укалкулише да ли више добија или губи потенцијалним раскидом сарадње са ЈС, и то треба да буде одлучено након специфичног истраживања које би показало јачину Марковићеве странке. Чини ми се пак да би, без обзира на чињеницу да је политичка моћ Марковића мања него што је била, за следеће изборе било сувише радикално да СПС раскине ту сарадњу јер не би било довољно времена да се то објасни бирачима”, рекао је Kлачар за Kурир.

“Није изненађење незадовољство, али треба сачекати договор Дачића и Палме, као и начин на који ће та коалиција наступити на изборима. Ако буду изашли са СНС, потенцијалне несугласице између СПС и ЈС неће бити кључне, а Дачић и Палма су довољно рационални да о самосталном и заједничком наступу одлучују хладне главе и без притиска околности које су неповољне”, сматра политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

Back to top button