Srbija

Kurti: Ne poričem obavezu formiranja ZSO, ali to ne treba da bude prioritet

SrbijaRealno/Priština/18.03.23. – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je, uoči sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu, da ne poriče da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) obavezujući sporazum za Prištinu, ali da to ne treba da bude prioritet.

Kurti je naveo da će razmotriti dosadašnje sporazume, što je, kako kaže, rekao i na sastanku 18. avgusta u Briselu. „Još u predlogu koji sam dao 18. avgusta prošle godine kao opšti okvir sporazuma, rekao sam da ćemo imati veoma ozbiljno i iskreno razmatranje do sada postignutih dogovora i da ih moramo sagledati na precizan način. Prihvatio sam da ti sporazumi, kao nasleđe od mojih prethodnika, predstavljaju sporazume Kosova koji bi morali da se implementiraju“, rekao je Kurti za makedonsku televiziju AlsatM.

Dodao je da ne misli da ZSO treba da bude prioritet, jer, po njegovom mišljenju, sve sporazume postignute u Briselu od 2011. do 2015. treba tretirati isto. Naveo je da ne poriče obavezu formiranja ZSO, što je, kako tvrdi, predugovor, ali da s druge strane “ne možemo da stavimo kola ispred konja”. Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je juče da je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom obaveza koja se ne može izbeći. Eskobar, koji je danas u Prištini razgovarao sa Kurtijem rekao je da ne želi da izgleda kao da se protivi tzv. Kosovu kada pominje osnivanje ZSO, jer je to, kako je naveo, zapravo dogovoreno pre 10 godina. On je naveo da očekuje od Kurtijeve vlade da osnuje ZSO, jer je neophodan hitan napredak.

Back to top button