Srbija

Kurti nema nameru da ikada formira ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom

SrbijaRealno/Beograd/13.02.23. – Docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić izjavio je danas da smatra da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti nema iskrenu nameru da ikada formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom, kao i da će on iskoristiti svaku moguću argumentaciju da odloži njeno osnivanje.

On je za Tanjug rekao da Kurti kupuje na vremenu kako bi zadovoljio i pažnju i zahteve evropskih i američkih zvaničnika i pokazao se kao konstruktivni akter u dijalogu sa Beogradom. Prema njegovim rečima očigledno je koliko Srbija, u diplomatskom smislu, trpi zato što ne uvodi sankcije Rusiji i da se očekuje da taj glas Rusiji bude konstruktivniji znajući snagu i kapacitete Srbije i sa čim se ona suočava. Kako je rekao Srbija svakako ne može da bude “na ratnoj nozi” u konfliktu sa evropskim i američkim zvaničnicima, već da je jedini put Beograda da u kompromisnom ambijentu razgovara i dogovara i da to shvata kao jedan dugoročni proces trajnog dogovora sa Zapadom u cilju zaštite nekih osnovnih nacionalnih i državnih interesa.

“U ovom trnutku geopolitički interes Rusije nije da dođe do dogovora između Beograda i Prištine zato što je jasno da taj sporazum, ukoliko do njega dođe, oni koji su ga inicirali, pre svega Nemci, Francuzi i Amerikanci, žele da deblokiraju Kosovo na međunarodnom planu, a pre svega da Kosovu obezbede članstvo u NATO. Veći broj članica NATO-a u kontekstu otvorenog sukoba koji postoji između Rusije i NATO-a ne odgovara, tako da je sasvim legitimno da Rusija ima svoje zasebne globalne interese i da u tom kontekstu članstvo Kosova u NATO-u nije u interesu Rusije”, rekao je Surlić. Ukoliko se primeni ZSO koja je u skladu sa Briselskim sporazumom, kaže Surlić, onda bi to na terenu dovelo do deeskalacije omogućavanja Srbima da konačno ostvare svoja prava koja su im zagarantovana i otvorilo prostor da Beograd i Priština razgovaraju o finalnom sporazumu, kao i o tome kako urediti odnose u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu.

Back to top button