Izdvojene vestiSrbija

Kurti poručio Hilu da ne treba da oseća krivicu i stid zbog NATO bombardovanja

SrbijaRealno/Priština/25.03.23. – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da zbog NATO bombardovanja SR Jugoslavije „niko ne treba da oseća stid ili krivicu u diplomatskom koru, bilo američkom ili evropskom ili nekom drugom, ni u Prištini ni u Beogradu jer je, kako je naveo, „ljudsko stradanje Kosova istorijska istina Srbije”.

On je tako, na prijemu povodom 24. godišnjice NATO agresije, odgovorio na izjavu američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, koji je izrazio saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih, uključujući i poginule u NATO bombardovanju. „Saveznici na nebu, prijateljski avioni iznad, bekstvo neprijateljskih trupa, tako je tada izgledala nada naroda, za kraj rata i dolazak slobode i mira“, rekao je Kurti, prenosi Reporteri. NATO agresija počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana. Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije NATO ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije.

Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se vodi kao nestalo. Agresija je obustavljena nakon 78 dana potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije. Savet bezbednosti UN usvojio je tada Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika u sastavu misije KFOR, iz 36 zemalja.

Back to top button