Politika

Курти: Србија наш највећи проблем, жели боснизацију Косова

СрбијаРеално/ПОДГОРИЦА/5.12 – Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти оптужио је Србију да суштински не признаје државност земаља које нису чланице ЕУ – Босну и Херцеговину, Црну Гору, Косово, чак и Северну Македонијуи да се свим својим капацитетима ангажује како би уништила њихову државност, а када је реч о Косову да жели његову „боснизацију“

Курти тврди да се према земљама насталим распадом велике Југославије Србија данас понаша на Западном Балкану као „мала Русија“ – патерналистицки и хегемонистицки: босанскохерцеговацки ентитет Републику Српску покушава да претвори у Бјелорусију, а Црну Гору у Украјину., те да на Косову преко ЗСО жели да направи Републику Српску.

Курти каже и да имају посла са „државом која не признаје Косово, која је аутократска и наклоњена Москви“, преноси Тањуг.

Признаје и да је Србија њихов највећи проблем, јер како каже, не може „ни да замисли ни да прихвати Косово као равноправну државу-суседа“.

Курти тврди и да Србија „извози“ тензије у регион и дестабилизује га , због своја два, како каже, „унутрашња дефекта“, наводећи да су то недостатак демократије и неуспех у суочавању са прошлошћу.

Курти каже и да Србија дијалог „две земље“ разуме као дијалог о статусу Косова, а не као „дијалог о статусу наших односа и њиховој нормализацији“.

Курти је рекао и да не разуме поруку српског председника Александра Вучића да некима у Приштини треба оставити додатно време да промене своје лоше одлуке и ако то не буду желели, Србија ће донети мере у циљу заштите својих интереса.

„Кад год Србија каже да се брани, знајте да напада. У то смо се уверили у последње најмање три деценије“, рекао је Курти.

На питање да ли имају право они који ЗСО виде као нову Републику Српску на Балкану, Курти одговара потврдно.

„Такву творевину имамо у БиХ: зове се Република Српска, изградена је у Дејтону и служи Београду а не Србима. Београд, дакле, слицну творевину жели и на Косову“, сматра Курти.

На питање да ли је на опасну идеју о размени теритоија сталвјена тачка Курти је рекао да зели да се дијалог Косова и Србије води о правима и потребама градана, а не о територијалној размени као и да „таквих решења неце бити на столу“.

„Моја победа на изборима показала је да народ Косова не жели поделу територија. Мислим да ни Срби то не желе. Поделу жели само председник Србије“, тврди Курти, али додаје да ни Вуциц више не спомиње разграницење с Албанцима и територијална решења.

„Уместо тога, тражи „боснизацију“ Косова, аутономни српски ентитет у склопу наше Републике“, тврди Курти.

Према његовом виђењу, успех преговора и нормализација односа измеду Београда и Приштине зависи од „спремности Београда да промени и приступ и себе“.

Back to top button