Politika

Курти за ВОА: Надам се договору са Београдом

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/24.12 – Косовски премијер Аљбин Курти рекао је у интервјуу за Глас Америке да се нада договору са Србијом у оквиру мандата његове владе, који се поклапа са мандатом председника САД Џозефа Бајдена и садашње Европске комисије.

Он је говорио и о иницијативи Отворени Балкан, рекавши да верује да је то “тест истине о отварању Србије према Косову”.

Не прихватају наше путне исправе, личне карте, ни наше печате, сертификате и дипломе, тако да са Србијом затвореном за Косово не знам како можемо да имамо отворени Балкан, навео је Курти.

Додао је да не спада у оне који верују у самодовољност Балкана као и да је уверен да Косово и Албанци уопште имају своје место у НАТО и ЕУ.

Курти је такође говорио о енергетској кризи која има утицаја на унутрашњем плану али утиче и на регионалне односе.

Навео је да енергетска криза није присутна само на Косову и у региону, већ у целој Европи.

“У овом случају покушавамо да ублажимо ову ситуацију, која неће моћи брзо да се оконча, пошто је ових дана велико оптерећење, и то настојимо да постигнемо субвенционисањем потрошње с једне стране и поправком Б2 блока термоелектрана”, казао је Курти, наводећи да су принуђени да увозе струју и то по високим ценама, јер је светска берза тешко погођена све већим ценама гаса.

“С једне стране субвенционишемо потрошњу, помоћи ћемо најсиромашнијим породицама, али смо, с друге стране, позвали грађане да што рационалније троше и захвални смо на позитивном одговору”, рекао је Курти.

Критиковали су нас да је требало раније да купујемо струју, али то није било могуће јер не можете да купујете струју и да је чувате у фрижидеру, навео је Курти и додао да се не очекује скоро разрешење и стабилизација ситуације са струјом.

Back to top button