Izdvojene vestiPolitika

Лајчак: Близу смо споразуму о неким документима

СрбијаРеално/БРИСЕЛ/23.02.22. – Близу смо постизању споразума о неким документима, али је последњи корак најтежи, саопштио је данас специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак после састанака у Бриселу с представницима две стране.

„После јучерашњих 11 сати интензивних преговора, близу смо постизању споразума о неким документима. Али као што често бива, најтежи је последњи корак. Рад се наставља“, навео је Лајчак на Твитеру.

Главни преговарач Београда у дијалогу са Приштином, директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић, изјавио је за Танјуг, синоћ у Бриселу после разговора с Лајчаком, да без формирања Заједнице српских општина (ЗСО) на KиМ не може да се крене напред.

„Завршили смо још једну рунду разговора, 10 сати смо провели у згради ЕУ. Прво и основно питање које смо покренули јесте формирање ЗСО. Девет година је прошло од Бриселског споразума и још чекамо формирање, а морају и све остале обавезе да се спроведу у дело“, рекао је Петковић.

Петковић је рекао да је разговарао само са Лајчаком, јер је представник Приштине Бесник Бисљими одбио да разговара са српском страном.

Он је, такође, додао да се разговарало и о енергетици.

„Инсистирали смо на енергетици, и о споразуму из 2013. године, а ми и даље чекамо лиценце за две српске компаније… Вазно је да обезбедимо стабилно снабдевање електрицном енергијом за север KиМ“, нагласио је Петковић.

Додаје да је током разговора са Лајчаком било речи и о бројним нападима на Србе на Kосову и Метохији.

„Од почетка године имали смо 23 напада на Србе, што је три пута више него у истом периоду прошле године“, казао је Петковић.

Лајчак је имао и одвојени састанак са Бисљимијем, који се није оглашавао после састанка.

Из косовске владе данас је ново саопштено једино то да су, код дела око регистарских таблица, техничке групе почеле да финализују коначне предлоге, наводи Kос сев.

„Техничке групе су почеле да финализују своје коначне предлоге. Састанци техничких група ће се наставити до коначног избора опција према стандардима и пракси Европске уније“, наводи се.

Истовремено, у овом саопштењу, како наводи Kос сев, није наведено да је косовска страна у Бриселу отварала питање Заједнице српских општина и одржавање априлских избора Србије за грађане на Kосову, на чему је српска страна инсистирала и што су биле најављене теме.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">After 11 hours of intense negotiations yesterday, we are close to reaching an agreement on some documents. But as so often, the last step is the most difficult one. The work continues.</p>&mdash; Miroslav Lajčák (@MiroslavLajcak) <a href="https://twitter.com/MiroslavLajcak/status/1496454861059239938?ref_src=twsrc%5Etfw">February 23, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Back to top button