Svet

Лавров критикује покушаје НАТО-а да привуче неутралне државе ЕУ

СрбијаРеално/Москва/02.03.22. – НАТО покушава да привуче неутралне земље чланице Европске уније да обезбеде своје потребе, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за ТВ канал Ал Џазира у среду.

„Сада постоје и покушаји да се неутралне државе чланице Европске уније или такве државе као што је Швајцарска привуче да обезбеде потребе НАТО-а. Пројекат ‘Војна мобилност’ приморава Аустрију, Шведску и Финску да обезбеде транспортне капацитете како би НАТО могао да премести своје оружане снаге, „Истакао је највиши дипломата Русије.

Упркос свом званичном ставу, ЕУ „пристаје да буде послушни додатак“ НАТО-а, рекао је Лавров.

„Натоцентричност постаје свеобухватан приступ. Са свим својим слоганима о потреби „стратешке аутономије Европе“, Европска унија је далеко од тога да буде инспирисана овим питањем и савршено пристаје да буде послушни додатак северноатлантског савеза. “, истакао је високи дипломата Русије.

Уместо да испуни своја обећања о неширењу, НАТО је наставио да се шири, непрестано распоређујући своје оружје на источном крилу, рекао је Лавров. „Уместо да испуни своје обећање и обезбеди стабилност у Европи, НАТО је предузео пет таласа своје експанзије на исток. Штавише, сви они су били праћени размештањем оружаних снага чланица алијансе на овим територијама. Они су тврдили „на привремена основа“, али се убрзо испоставило да је то трајно: они су све време стварали војну инфраструктуру“, нагласио је руски шеф дипломатије. Преноси Тасс

Back to top button