Svet

Лавров: Оружје испоручено УKР на црном тржишту АЛБ и Kосова

СрбијаРеално/Москва/16.06.22. – Преносиви ракетни системи „Стингер“ и противтенковски системи „Џавелин“ које је Запад испоручио Украјини већ се продају на црном тржишту, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Наравно, не смета да се мало боље погледа шта се већ дешава са оружјем доступним у Украјини, тим ‘Стингерима’, ‘Џавелинима’. Они су вец´ на црном тржишту. Појавили су се у Албанији и на Kосову, о томе се отворено говори и продају се са попустом, да тако кажем. Све у свему, у току је процес освајања црног тржишта“, констатовао је Лавров, пренео је Спутњик. Он је додао да се нада да војска на Западу схвата све ризике повезане са испоруком тешког наоружања Украјини.

„Заиста се надам да осим политичара који неодговорно захтевају да се Украјини испоручи све што жели, још увек постоје војна лица која схватају шта је у питању и који схватају ризике који су са тим повезани“, рекао је Лавров у интервјуу за НТВ. Лавров је подсетио да „Зеленски изјављује: дајте ми далекометно оружје, нећу нападати циљеве на територији Русије“.

„А да ли он Kрим сматра територијом Русије? Да ли Донбас сматра територијом ЛНР и ДНР?“, истакао је министар.

Говорећи о украјинским претњама да ће разнети Kримски мост, Лавров је рекао да су све претње узете у обзир и да ће такви планови пропасти.

„Знате, ми ипак имамо одговорну војску и све ове претње се узимају у обзир. Нема дима без ватре и уверен сам да ће сви ови планови претрпети крах“, додао је он. Лавров сматра да су западне земље спремне да нанесу штету себи како би казниле Русију.

„Зарад постизања стратешког циља, Запад је, прво, спреман да угрози своје грађане зарад геополитичких амбиција, а друго, приморава све остале да поступају по истом принципу, прибегавајуци директним уценама, претњама, ултиматумима и другим ниским корацима и методама. Спремни су чак и да на сопствену штету кажњавају Русију, на штету својих грађана“, истакао је руски шеф дипломатије.

Он је, такође, упозорио на то да Запад намерава да од Молдавије направи другу Украјину.

„Kишињев се бави просјачењем, претећи да ће Молдавија убрзати свој пут ка Европској унији уколико Русија не пристане на уступке у вези с гасом“, рекао је Лавров.

„Потрошачки приступ данашњег молдавског руководства је веома илустративан када кажу: хајде ми сад да ступимо у Европску унију, а после ћемо видети шта ће нам тамо обећати, тада ћемо решавати да ли да останемо у Заједници независних држава. И изјаве као што су: Руси су дужни да нам поново дају попуст за гас, да одложе плаћање“, рекао је Лавров.

Back to top button