Izdvojene vestiKosovo i MetohijaPolitika

Lavrov: Prihvatamo samo rešenje koje odgovara Srbima

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je večeras da će Rusija prihvatiti samo ono rešenje kosovskog pitanja koje će odgovarati Srbima i naglasio da će Moskva zahtevati ispunjenje svega što je dogovoreno u dijalogu u Briselu.

Lavrov je, na konferenciji za štampu, na pitanje kako vidi budućnost dijaloga Beograda i Prištine imajući u vidu da Priština ne želi ništa da prihvati što je dogovoreno u Briselu, kazao da rešenje mora da bude zasnovano na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, koja je usvojena 1999. godine.

„Ruska delegacija u Savetu bezbednosti UN insistirala je na uključivanje potvrde teritorijalnog intergriteta i suvereniteta Srbije. Mi ćemo prihvatiti samo ono rešenje koje je prihvatljivo za Srbe“, poručio je on.

Kada je reč o dijalogu, poručio je da EU ima posebnu odgovornost, jer joj je Generalna skupština UN dala ovlašćenje posrednika.

„Kao minimum dogovora koji su postignuti, ZSO treba bez odlaganja realizovati. Zahtevaćemo ispunjenje postignutih dogovora“, podvukao je Lavrov.

Izvor: Tanjug

Back to top button