Svet

Lavrov: Rusija će prostudirati Guterešovo pismo o sporazumu o žitaricama

SrbijaRealno/Njujork/25.04.23. – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je sinoć, posle susreta sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom, da je dobio pismo od njega sa idejama o punoj implementaciji sporazuma o žitaricama, kao i da će Moskva prostudirati sadržaj pisma.

Pismo je upućeno ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, a Lavrov je rekao da će mu ga uručiti. “Generalni sekretar govorio je o naporima koje čini da se pokrene ruski deo dogovora, koliko god je moguće. Do sada, taj napredak, iskreno, nije baš vidljiv. On nam je preneo svoje zamisli u pismu, odnosno, ideje kako da se sprovede sve to u delo”, rekao je Lavrov.

“Naravno, pismo se mora prostudirati. Kako sam već rekao, a bio sam iskren i sa Guterešom, nismo videli želju zapadnih zemalja da zaista ispune ono što je potrebno da bi se uspešno implementirala inicijativa generalnog sekretara o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i Ruske Federacije”, istakao je Lavrov, preneo je TAS S. Sporazum o žitaricama između Ukrajine i Rusije, uz posredstvo Turske i UN, ističe 18. maja, a zasad nema naznaka da će biti produžen, jer ruska strana ističe da se deo sporazuma koji se tiče izvoza ruskih žitarica i veštačkog đubriva ne sprovodi.

Ruska novinska agencija navodi da je Lavrova, kada je išao na sastanak sa Guterešom, novinarka Rojtersa upitala da kaže nešto o sporazumu o žitaricama. Ruski ministar je stao ispred novinarke, ali samo da je pohvali zbog izbora odeće. “Lepa vam je haljina”, odgovorio je Lavrov.

Back to top button