Svet

Lavrov: Rusija i Kina spremne da brane zajedničke interese

SrbijaRealno/Moskva/04.04.23. – Rusija i Kina su spremne da stanu rame uz rame u odbrani zajedničkih fundamentalnih interesa, strateškom koordinacijom svojih napora u globalnoj areni, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da su kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang, kao i njegovi prethodnici dobri prijatelji i kolege. “Naravno, delimo osećaj drugarstva i spremni smo da stanemo rame uz rame braneći uzajamno osnovne interese strateški koordinirajući napore u globalnoj areni”, rekao je Lavrov u intervjuu za portal AIF.ru. On je istakao da rusko-kineska saradnja igra “glavnu ulogu” u formiranju pravednijeg, uravnoteženijeg, policentričnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi Ujedinjenih nacija, prenela je agencija TAŠ.

Prema rečima šefa ruske diplomatije ,nedavna poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji je bila prekretnica u savremenoj istoriji rusko-kineskih odnosa i potvrda je “neviđeno visokog nivoa i posebnog karaktera bilateralne saradnje dve zemlje”.

Back to top button