Svet

Лавров за Би-Би-Си: Русија није извршила инвазију

СрбијаРеално/Москва/16.06.22. – Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да Русија није извршила инвазију на Украјину и да је специјална операција објављена онда када није било другог начина да се укаже Западу на злочиначко увлачење Kијева у НАТО.

Лавров је у интервјуу за Би-Би-Си додао да је Запад брижно штитећи, бринуо и на све начине гајио неонацистички режим чији је председник Владимир Зеленски још у септембру 2021. године рекао да ако се неко у Украјини осећа као Рус онда нека иде у Русију. Kако је истакао, Зеленски је то јавно рекао.

„Kада му је дописник Си-Ен-Ен рекао да је пук “Азов“ у неколико страних држава, у САД, Јапану, уврштен на листу екстремистичких, терористичких организација, Зеленски је слегнуо раменима и рекао да они имају много таквих батаљона и пукова и да су они такви какви су“, додао је Лавров, преноси Спутњик.

Kако је истакао, руска страна никога није нападала у Украјини, већ су у тој земљи нападали Русе.

„Још једном вам кажем: нисмо имали други излаз. Много пута, хиљаду пута смо све то објашњавали. Сада вашим западним оружјем украјински режим напада цивиле, градове, исто онако како су то радили 2014. године, када су на власт дошли пучисти, када су бомбардовали центар Луганска из авиона, када су у Одеси спалили 50 људи“, истакао је Лавров и реторички запитао: „Да ли се ико тога сећа данас?“.

Back to top button