Izdvojene vestiPolitika

Lavrov: Rusija ne vrši nikakav pritisak na Zapadni Balkan

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je večeras da nisu tačne tvrdnje pojedinih iz međunarodne zajednice da Moskva pokušava da se meša u unutrašnje stvari zemalja Zapadnog Balkana, i naglasio da ona ima odnose koje se zasnivaju na uzajamnu korist, sa svima.

Lavrov je, na pitanje da prokomentariše sve češće optužbe pojedinih lidera na Balkanu, ali i iz Evrope da Rusija vrši snažan uticaj na zbivanja na Zapadnom Balkanu, rekao kako su na takve optužbe navikli.

„Na tvrdnje da Rusija navodno pokušava da se meša u život Zapadnog Balkana smo navikli. Imamo odnose sa Srbijom i drugim zemljama regiona koji se zasnivaju na uzajamnoj koristi, odnosno balansu interesa“, objasnio je on.

Istakao je da Evropa kaže da oni polažu pravo na neke regione.

„Ranija šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da kada EU prisustvuje negde nemaju šta drugi da traže. EU smatra da može da sprovodi svoju politiku, koja je daleko od konstruktivne, i u regionima koji su daleko od Evrope. Nama govore da, tamo gde oni imaju interese, mi tamo ne treba da imamo inicijativu“, skrenuo je pažnju Lavrov..

On je istakao da je to neokolonijalno razmišljanje.

Rekao je da je nedavno u Njujorku, na zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao sa Žozepom Boreljom, šefom evropske dplomatije, i konkretno pozvao da, ako neko ima konkretne činjenice koje potvrđuju neosnovane optužbe da Rusija krši norme međunarodnog prava na Zapadnom Balkanu ili još negde, treba to da pokaže.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je večeras u Beogradu da pitanje vakcina nije samo političko, već i komercijalno pitanje.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa ruskim vakcinama i njihovom priznanju u državama EU, Lavrov je rekao da se, kada je reč o uzajamom priznavanju sertifikata pregovori vode već dugo.

Dogovor, kazao je, nije postignut jer postoje i neki objektivni razlozi i procedure, ali evropske kolege o tome ne žele javno da govore iz političkih razloga.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučihem rekao da je Rusija i dalje stava da zemlje proizvođači vakcina treba da odustanu od patentne zaštite kako bi se proizvelo što više doza.

On je podsetio da je taj stav predsednik Vladimir Putin izneo javno još u vreme održavanja samita G20 i taj stav i dalje važi.

Dodao je da taj ruski stav, nažalost, nije prihvaćen.

Izvor: Tanjug

Back to top button