Društvo

Лажни пчелари пријављују непостојеће кошнице

СрбијаРеално/БЕОГРАД/6.12 – У Србији 30.477 пчелара има више од 1.550.000 кошница, тако показује званична статистика, али Савез пчеларских организација сумња у ове податке и сматрају да су због субвенција државе непостојеће кошнице лажно обележене, а да се пчеларством заиста бави између 22.000 и 23.000 пољопривредника.

Из пољопривредне инспекције подсећају да кориснике субвенција проверавају, што је резултирало и хапшењима у претходном периоду, али да је злоупотребе немогуће у потпуности спречити.

Упркос томе што последње две, три године нису биле наклоњене пчеларењу, у Србији се тим послом бави све више пољопривредника, а број кошница се повећао за око 300.000.

“Ми то не можемо да поверујемо, као ни што не верујемо у број пчелара. Званично их је регистовано 30.500, а када погледате стање на терену 8.000 их је у савезу, а око 16.000 тражи субвенције од државе. Сваки пети пчелар нема више од 20 кошница, нема право на субвенције. Према томе 20.000 пчелара је реална цифра, нека буде 22.000, 23.000”, рекао је Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије.

Подећају да су на злоупотребе указивали и пре неколико година.

“Имали смо пример, пре неколико година, једне пчеларке из Новог Сада. Пријавили смо и испоставило се да је она пријавила лажно 30 кошница, а да нема ни једну једину. Ми се плашимо да таквих има пуно, из простог разлога што су цифре невероватне”, нагласио је Живадиновић.

У Савезу пчеларских организација Србије верују да су субвенције разлог лажног пријављивања непостојећих кошница, а штету трпе прави пчелари.

Упркос томе што се за подстицање пчеларства у буџету одваја све више средстава, субвенције по кошници су годинама исте – 800 динара.

“Користио сам субвенције по кошници, пре три године за опрему. Узео сам приколицу и две пчеларске платформе. Прошле године сам узео центрифугу. Треба увести ред, да успоставимо систем конторле. По аутоматизму ће тај новац који иде, да тако кажем у нелегалне токове, да иде пчеларима који се стварно муче, стварно раде. Јер је пчеларство високоризична нископрофитна грана сточарства”, рекао је пчелар Радивоје Стојановић.

У Пољопривредној инспекцији кажу да све сумњиве кориснике подстицаја контролишу, па је у претходном периоду било и хапшења.

“Постоје јасне процедуре у којима субјекти на основу процене ризика бивају проверени у редовним, планским конторлама у смислу да ли су злоупотребили подстицаје. Злоупотреба генерално има, и то можете да видите и знате, ми јасно и транспарентно излазимо у јавност кад смо неког санкционисали и кад се дешава нека неправилност по том питању. Позивамо све који знају за неку неправилност да доставе Министарству пољопривреде на основу чега ћемо реаговати”, изјавио је Ненад Вујовић, помоћник ресорног министра из Сектора пољопривредне инспекције.

Један од начина контроле, сматрају у Савезу пчеларских организација Србије, био би јавно објављивање имена свих корисника субвенција. Али, то је према тумачењу закона – кршење закона о заштити података о личности.

“Ми не сматрамо да су то приватни подаци. Јер ми сви као грађани дајемо порез држави и желимо да знамо где тај новац иде. Према томе, ако постоји иоле сумња да новац одлази на неку страну да то није наменски, ми то морамо да знамо. Зато је битно да се списак оних који добију новац јавно објави и ми тада нећемо имати проблем”, рекао је Родољуб Живадиновић.

Од свих лажних и правих пчелара који су пријавили више кошница него што стварно имају, Савез пчеларских организација Србије тражи да их одјаве код ветеринара.

Back to top button