Svet

Ле Пенова изабрана за шефа фракције Националног скупа

СрбијаРеално/Париз/23.06.22. – Марин Ле Пен је акламацијом изабрана за председницу фракције Националног скупа у Народној скупштини Француске.
На Твитер налогу странке постављен је снимак са састанка посланика „Националне асоцијације” са процесом гласања. Публикација је пропраћена поруком: „Марин ле Пен је изабрана за председника групе посланика Националног удружења. (Молим) уважене колеге да гласају не дизањем руку, већ акламацијом Марин Ле Пен као шефа групе“, рекао је председавајући састанка. Након тога, публика је устала и почела да аплаудира. Реч је потом добила Ле Пен, која им је захвалила на поверењу.

Ле Пенова је раније рекла да неће остати на месту председника своје странке Национални скуп, јер ће бити на челу посланичке групе фракције у Народној скупштини Француске.
У Француској је у недељу одржан други круг избора за Националну скупштину земље (доњи дом парламента). Kао резултат другог круга, Ренесансна партија Емануела Макрона, чак ни као део коалиције са још три странке, није могла да задржи апсолутну већину у доњем дому. Уместо минимално потребних 289 мандата, блок је добио само 245 од 577. Друго место заузела је левичарска коалиција „Нова народна еколошко-социјална унија“ коју је предводила Француска неподређена странка Жан-Лика Меланшона са 131 местом. На трећем месту је крајње десничарска партија Национални скуп Марин Ле Пен са 89 места. Десничарски републиканци заузели су четврто место са 61 местом у парламенту.

Губитак апсолутне већине значи да сада Макрон неће моћи слободно да провлачи своје законодавне иницијативе кроз доњи дом и кроз парламент у принципу, будући да макронисти немају већину ни у горњем дому – Сенату. Актуелна премијерка Француске Елизабет Борн је после избора рекла да је странка „Заједно!“ одмах ће почети да тражи начине за формирање „активне већине“. Истовремено, други велики блокови и странке које су ушле у Народну скупштину већ су најавиле да намеравају да остану у опозицији.

Back to top button