SvetTehnologija

Letelica NASA-e sa uzorkom tla asteroida sletela na Zemlju

SrbijaRealno/Solt Lejk Siti/25.09.23. – Svemirska kapsula NASA-e sa najvećim uzorkom površine tla ikada uzetim sa površine jednog asteroida, prošla je kroz Zemljinu atmosferu i spustila se pomoću padobrana u pustinju u Juti.

Kapsula u obliku kapljice, oslobođena iz robotske svemirske letelice Oziris-Reks, sletela je u okviru predviđene zone za sletanje zapadno od Solt Lejk Sitija na ogromnom poligonu za testiranje i obuku američke vojske u Juti, prenosi Rojters. Konačno sletanje kapsule, prikazano u NASA-inom prenosu uživo, okončalo je šestogodišnju zajedničku misiju američke svemirske agencije i Univerziteta u Arizoni, a uzorak koji je kapsula nosila tek je treći, ali najveći uzorak asteroida koji je vraćen na Zemlju, nakon dve slične misije japanske svemirske agencije koje su se završile 2010. i 2020. godine.

Letelica Oziris-Reks je sakupila uzorak tla pre tri godine sa Bennua, malog asteroida bogatog ugljenikom otkrivenog 1999. godine. Asteroid Bennu klasifikovan je kao ”objekat blizu Zemlje”, jer prođe relativno blizu naše planete svakih šest godina, iako se izgledi za udar smatraju malim.

Back to top button