Svet

LGBT+ aktivisti iz Konga slave dolazak svog saveznika pape Franje

SrbijaRealno/Kinšasa/01.02.23. – LGBT+ aktivisti u Demokratskoj Republici Kongo proslavljaju dolazak pape Franje, koji im je nedavnim apelom za dekriminalizaciju homoseksualnih osoba dao nadu da će njihove zajednice biti prihvaćenije širom Afrike.

Istopolni odnosi su ilegalni ili tabu u mnogim konzervativnim afričkim zemljama, uključujući i Južni Sudan, koji će papa posetiti nakon Konga, preneo je Rojters. Katolička crkva uči da privlačnost prema istom polu nije greh, ali da istopolni činovi jesu. Međutim, aktivisti kao što su Skali Kepna u Kinšasi ohrabrili su se nakon papinog govora protiv kriminalizacije istopolnih odnosa u nedavnom intervjuu. „To je prelepa poruka koja zagovara inkluziju i takođe označava evoluciju Crkve”, rekao je Kepna, koji je osnovao omladinsku organizaciju za borbu protiv diskriminacije.

“Ove deklaracije korak su napred za budućnost Afrike, budućnost naše zemlje i posebno budućnost verskog diskursa u svetu”, rekao je Kepna u trenutku kad je papin avion sleteo u Kinšasu u utorak, što je prva poseta vrhovnog katoličkog poglavara od 1985. godine. Proteklih godina papa Franja rekao je da ne može da sudi gej ljudima, da su oni “božja deca” i da bi Katolička crkva trebalo da im se izvini zbog načina na koji su tretirani. Afričke države čine polovinu od 64 zemlje u svetu koje kriminalizuju istopolne odnose.

Back to top button