Svet

Лично сам за санкције Путину и Лаврову

СрбијаРеално/Брисел/25.02.22. Шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ рекао је да лично подржава санкционисање председника Русије Владимира Путина и шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова због војне интервенције на Украјину.

“ЕУ лидери су о овоме већ разговарали, али су лопту пребацили на министре да финализују договор. Радио сам на томе и мислим да ће, ако не буде изненађења и примедби, јер нам је потребан консензус за то, Путин и Лавров бити на листи”, поручио је Борељ.

Долазећи на ванредни састанак Савета ЕУ који би данас требало да усвоји други пакет санкција против Русије, Жосеп Борељ је нагласио да се мора наставити са санкционисањем Москве у зависности од ”понашања Русије”.

”Суочени смо са пуном инвазијом земље од стране друге земље. Овде се не ради о операцији специјалних снага, ово је пуна инвазија са бомбардовањем, убијањем цивила и сукобом две војске. Ово је најгора ствар која се догодила у Европи од краја Хладног рата”, каже Борељ.Он додаје да нико не зна како ће се ствари развијати и шта су ”циљеви Путина”.

“ЕУ користи све своје капацитете, уводи снажне санкције за које се надам да ће укључити и особе на највишем нивоу”, рекао је Борељ.

Он додаје да ЕУ “није војни савез” и да неће војно реаговати у украјинској кризи.

Борељ наглашава да је разговарао са међународним лидерима, укључујући и председника Kине, тражећи да искористе свој утицај на Москву како би се пошстовао суверенитет и интегритет ”свих, укључујући и Украјину”. Он је додао да је важно шта ће међународна заједница и УН рећи о овој ситуацији где је цео свет суочен са чињеницом да ”снажна држава жели да направи војну инвазију на суседа који против ње није учионио ништа”.

“Русија се понаша тако да ће угрозити мир и стабилност за нас Европљане и остатак света. Морамо то да осудимо. Позваћенмо све у свету да галсју у УН и осуде Русију. Ако до такве осуде не дође то значи да влада закон џунгле и закон јачег, а цео међународни систем ће бити доведен у питање”, закључио је Борељ.

Back to top button