Svet

Лидери БРИKС-а усвојили завршну декларацију

СрбијаРеално/Москва/23.06.22. – Учесници четрнаестог самита БРИKС-а усвојили су завршну декларацију у којој су забележили кључне договоре постигнуте током разговора.
У документу је забележена намера да се створе услови за фер конкуренцију у међународној трговинској и економској сарадњи, да се промовише учешће земаља у развоју у светским процесима, да се подржи спровођење агенде одрживог развоја до 2030. године у привреди и другим областима.

Поред тога, земље учеснице позвале су на јачање капацитета за реаговање на тероризам, прање новца и лажирања, изјавиле су да су посвећене свету без нуклеарног оружја и да задрже водећу улогу Г20 у глобалном економском управљању. Лидери држава су такође изразили спремност да интензивирају разговоре о реформи Савета безбедности УН, разговарали о ситуацији у Украјини, Авганистану и иранском нуклеарном питању.

Руски председник Владимир Путин је током самита истакао да је његова тема посебно актуелна, јер транснационална природа изазова са којима се суочава светска заједница захтева тражење колективних одговора.

„Само на основу искрене и обострано корисне сарадње можемо тражити излазе из кризне ситуације која се развила у светској економији непромишљеним, себичним деловањем појединих држава, које, користећи финансијске механизме, у ствари, не могу да дођу до изражаја и да се на тај начин извуку.

Руски лидер је подсетио да пет земаља чланица имају огроман политички, економски, научни, технолошки и људски потенцијал да ефикасно раде заједно на обезбеђивању међународне безбедности, стабилности и одрживог развоја.
Према његовим речима, сада је лидерство земаља БРИKС-а у формирању мултиполарног света заснованог на међународном праву тражено више него икада.

Заузврат, кинески председник Си Ђинпинг позвао је земље БРИKС-а да што пре пусте „нову крв“ у асоцијацију.

„Морамо да убрзамо овај процес како би се наши истомишљеници што пре придружили породици БРИKС-а“, додао је он. Kинески лидер је такође назвао дестабилизујућим покушаје неких земаља да прошире војне савезе. Осим тога, Си Ђинпинг је позвао на борбу против једностраних санкција.

Дводневни 14. самит БРИKС-а под председавањем Kине почео је са радом у четвртак путем видео конференције. Самиту присуствују лидери земаља асоцијације – председник Русије Владимир Путин, индијски премијер Нарендра Моди, председник Бразила Жаир Болсонаро, председник Јужне Африке Сирил Рамафоса. Самитом председава кинески председник Си Ђинпинг.
Потпредседник Бразила Хамилтон Мурао рекао је да би садашњи самит могао да буде важан за проналажење решења за решавање ситуације око Украјине.

Kинески министар спољних послова Ванг Ји је средином маја рекао да кинеска страна предлаже покретање процеса проширења БРИKС-а. Према његовим речима, то ће помоћи да се демонстрира отвореност и инклузивност организације, одговори на очекивања земаља у развоју, да се повећа репрезентативност и утицај асоцијације и да већи допринос очувању мира и развоја. БРИKС тренутно укључује Бразил, Русију, Индију, Kину и Јужну Африку, преноси Риа

Back to top button