Svet

Lideri EU šalju poruku Beogradu i Prištini da očekuju napredak dijaloga

SrbijaRealno/Brisel/09.02.23. – Lideri EU sastaće se danas na dvodnevnom samitu u Briselu sa koga će, između ostalog, Beogradu i Prištini poslati poruku da se očekuje brzi napredak u dijalogu s ciljem normalizacije odnosa. Ovu tačku dnevnog reda je za Tanjug najavio visoki evropski zvaničnik potvrđujući da će Zapadni Balkan biti spomenut u zaključcima samita, ali nije mogao da pruži više pojedinosti.

Drugi neimenovani izvor za Tanjug navodi da su lideri EU odlučili da povećaju pritisak i na Beograd i na Prištinu od kojih očekuju napredak u dijalogu i pregovore koji vode normalizaciji odnosa. U nacrtu zaključaka samita u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imala uvid piše da EU pozdravlja francusko-nemački predlog rešenja za KiM kao „istorijsku šansu“ koju Beograd i Priština treba da iskoriste. „Evropski savet pozdravlja evropski predlog za postavljanje odnosa između dve strane na novu i održivu osnovu kao istorijsku šansu koju obe strane treba da iskoriste i u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive“, navodi se u nacrtu zaključaka predstojećeg samita u Briselu.

Takođe će se, putem zaključaka, apelovati na obe strane da “u potpunosti i bez uslova sprovedu”, obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući briselske sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Zajednice srpskih opština, navodi RSE. Na dnevnom redu današnjeg samita su tri glavne tačke dnevnog reda, podrška Ukrajini, ekonomija i konkurentnost i migracione politike Unije. Lideri EU će dočekati ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Briselu da bi pokazali njihovu podršku Ukrajini.

Zelenski treba da se obrati evropskim liderima u toku dana, a očekuje se da će zatražiti veću vojnu pomoć od zapadnih saveznika u ratu protiv Rusije. Ukrajinski predsednik će se takođe obratiti u Evropskom parlamentu. Očekivani dolazak Zelenskog zasenio je prethodnu agendu samita koji je prvobitno bio zakazan kao posebna sednica za rešavanje problema migracija. Savet EU je pod intenzivnim pritiskom zemalja poput Austrije i Holandije da lideri EU razgovaraju o upravljanju migracijama.

Back to top button