Beograd

Линијски парк – најважнији пројекат уређења јавних површина 

СрбијаРеално/БЕОГРАД/01.03.22. – Радови на изградњи Линијског парка почели су од парка који је завршен пре годину и по дана поред Бетон хале и пружају се ка 25. мају, што означава прву целину, рекао је градски урбаниста Марко Стојчић у изјави за канал Вести ТВ Пинк.

– Прву целину ради наше ЈКП „Зеленило Београд”, а они ће радити и другу. Очекујемо да прва целина буде завршена до јуна, друга ће почети такође почетком јуна а паралелно са тим Секретаријат за инвестиције припрема документацију како би се у наредне две до три недеље расписала јавна набавка за пројектовање и извођење целина од три до десет. У међувремену, изводићемо и радове на заштити утврђења Београдске тврђаве који се ту налазе – рекао је Стојчић.

Он је оценио да је Линијски парк најважнији пројекат уређења јавних површина у Београду.

– Он се простире у дужини од 4,6 километара, некада је ту била пруга а сада се већ види да је то нови простор којим ће моћи да пролазе пешаци и бициклисти. Тај квалитет даје потпуно другачији изглед и функцију великом делу општина Стари град и Палилула јер ће суграђани моћи пешке да сиђу до Саве и Дунава и донеће пуно спортских и културних садржаја. Линијски парк имаће садржаје за старије, децу и младе и заиста представља узбудљив пројекат јер су у њему учествовале младе архитекте из целе Србије – казао је градски урбаниста.

Стојчић је подсетио да ће Линијски парк имати десет различитих целина које су пројектовали различити тимови. – Укупно 55 људи радило је идејно решење, свака целина има своју причу али и  заједничке коридоре. Сваки део има другачије зеленило и другачије садржаје и тиме дајемо до знања да су нам пешаци на првом месту, потом бициклисти, јавни градски превоз па тек онда аутомобил. Овај парк је по свом обиму један од највећих у граду и има улогу да потпуно укине пресецање коридора великим саобраћајним токовима тако да ће пешак много лакше моћи да дође до река – казао је Стојчић

Back to top button