Region

Linta o izjavi Plenkovića na božićnom prijemu 

SrbijaRealno/BEOGRAD/06.01.23.- Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta u saopštenju koje je dostavio medijima izražava žalјenje što je hrvatski premijer Andrej Plenković na božićnom prijemu u Zagrebu ponovio “laž da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog režima”.

“U pitanju nije činjenica, kako je rekao Plenković, već lažni mit o Domovinskom ratu prema kome su tobože Srbija, JNA i krajiški Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku”, naveo je Linta. Kaže da se slaže s Plenkovićem da se pomirenje mora zasnivati na činjenicama i istini, ali primećuje da brojne činjenice govore da je Tuđmanov režim izvršio agresiju na Jugoslaviju i srpski narod koji je živio u Socijalističkoj republici Hrvatskoj.

“Takođe, brojne činjenice govore da je sa područja sadašnje Hrvatske proterano više od pola miliona Srba koji i danas, u najvećoj meri, ne mogu da ostvare svoja osnovna lјudska prava”, kaže Linta i ističe da je važno da se pokrene dijalog između Srbije i Hrvatske o rešavanju otvorenih pitanja koja onemogućavaju istinsku normalizaciju odnosa između dvije države. Glavna pitanja, prema njegovom mišljenju, odnose se na period rata i njegove poslјedice, a to su, kako navodi, ekshumacija i identifikacija nestalih lica, uspostava istih standarda u suđenjima za ratne zločine, povratak otete imovine imovine i stečenih prava, naknada štete za otetu ili uništenu imovinu, obeležavanje mesta stradanja žrtava rata bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, opstanak i pobolјšanje položaja preostalih Srba u Hrvatskoj.

Back to top button